Drożdżowe bułeczki obsypane sezamem

Bułeczki drożdżowe

Bułeczki drożdżowe

Bułeczki drożdżowe obsypane sezamem idealnie nadają się do hamburgerów ale oczywiście nie tylko, świetnie pasują również na śniadanie, kolacje czy piknik. Są pyszne, mięciutkie i pulchne. Do ich wykonania użyłam suchych drożdży bo tak jest szybciej ale oczywiście możemy też użyć świeżych (15 gram) tylko wtedy należy wykonać rozczyn.

Drożdżowe bułeczki obsypane sezamem

Składniki:

  • 650g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 200 ml wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 7 gram suchych drożdży
  • 2 łyżki miękkiego masła

Na początek mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej wgłębienie i wlewamy ciepłe (nie gorące!) mleko, do mleka wsypujemy drożdże i lekko mieszamy. Następnie dodajemy resztę składników: sól, cukier, wodę oraz masło i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto na drożdżowe bułeczki
Gdy ciasto wyrośnie wyrabiamy je ponownie i dzielimy na 12 części. Z każdej części formułujemy kulkę (lub inny kształt), układamy na blaszce wyłożonej papierem i spłaszczamy. Następnie znowu odkładamy bułki (przykryte ściereczką) do wyrośnięcia na 40 minut.

Ciasto uformowane na bułki
Następnie wyrośnięte bułki możemy ponacinać, następnie smarujemy rozmieszanym jajkiem i obsypujemy sezamem, makiem, słonecznikiem lub innymi nasionami.

Ciasto przygotowane do włożenia do piekarnika

Bułeczki drożdżowe wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy 20 minut

Domowe bułeczki drożdżowe

Drożdżowe bułeczki

*** Smacznego ***

Polecam także: Bułeczki czosnkowe

Bułeczki czosnkowe

 

8 komentarzy do “Bułeczki drożdżowe”

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry