Bułeczki drożdżowe
Bułeczki drożdżowe obsypane sezamem idealnie nadają się do hamburgerów ale oczywiście nie tylko, świetnie pasują również na śniadanie, kolacje czy piknik. Są pyszne, mięciutkie i pulchne. Do ich wykonania użyłam suchych drożdży bo tak jest szybciej ale oczywiście możemy też użyć świeżych (15 gram) tylko wtedy należy wykonać rozczyn.
Składniki:
- 650g mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 200 ml wody
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 7 gram suchych drożdży
- 2 łyżki miękkiego masła
Na początek mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej wgłębienie i wlewamy ciepłe (nie gorące!) mleko, do mleka wsypujemy drożdże i lekko mieszamy. Następnie dodajemy resztę składników: sól, cukier, wodę oraz masło i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie wyrabiamy je ponownie i dzielimy na 12 części. Z każdej części formułujemy kulkę (lub inny kształt), układamy na blaszce wyłożonej papierem i spłaszczamy. Następnie znowu odkładamy bułki (przykryte ściereczką) do wyrośnięcia na 40 minut.
Następnie wyrośnięte bułki możemy ponacinać, następnie smarujemy rozmieszanym jajkiem i obsypujemy sezamem, makiem, słonecznikiem lub innymi nasionami.
Bułeczki drożdżowe wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy 20 minut
*** Smacznego ***
Polecam także: Bułeczki czosnkowe











Dlaczego moje są twarde jak kamień? 🙁
Przepyszne. Polecam bardzo
Bułeczki super i na drugi dzień mięciutkie. Piekę dzisiaj po raz kolejny.
A czy można te bułki mrozic?
Tak, można mrozić.
Piekarnik termoobieg czy Góra dół
Super te bułeczki wychodzą! Nawet następnego dnia są jak świeże. Dziękuję za przepis 🙂
Z przepisu wychodzi 12 dużych bułek, a małych wyjdzie około 24-30, zależy jakiej będą wielkości