Puszysta pizza ze szparagami

Wiosenna pizza ze szparagami i trzema rodzajami sera

Wiosenna pizza ze szparagami i trzema rodzajami sera

Puszysta pizza ze szparagami, wędzonym boczkiem, pomidorami i trzema rodzajami sera- czego chcieć więcej. Ostatnio przedstawiłam Wam pomysł na  pizze jak z Pizza Hut i cieszył się on dużym powodzeniem. Dziś podzielę się moim przepisem na pyszną wiosenną pizze, która smakuje wybornie, pachnie idealnie i wygląda efektownie. Polecam 🙂

 

Puszysta pizza ze szparagami
Pizza ze szparagami i serem

Składniki na 3 pizze:

  • 4 szklanki mÄ…ki (ok. 600 gramów)
  • 1/4 kostki drożdży (25 gramów)
  • 5 Å‚yżek oliwy
  • okoÅ‚o 2 szklanki wody
  • szczypta cukru
  • Å‚yżka soli

Dodatki do pizzy:

  • PÄ™czek szparagów
  • 15 dkg sera gouda
  • 1 kulka sera mozzarella z zalewy
  • 1 ser camembert
  • 2 pomidory
  • 15 dkg wÄ™dzonego boczku
  • 3 Å‚yżki sosu pomidorowego do posmarowania pizzy

Na początek przygotowujemy zaczyn: do szklanki wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru, łyżeczkę mąki oraz 5 łyżek bardzo ciepłej (ale nie gorącej) wody. Mieszamy (np widelcem) aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia. Myślę, że dobrą metodą jest włożenie szklanki z rozczynem do miski w której będziemy później robić ciasto na pizze, ponieważ gdy roztwór wyrośnie zbyt mocno, zwyczajnie przeleci do miski.

Zaczyn do ciasta na pizza

Gdy rozczyn podwoi swoją objętość (mój stał około 20 minut w ciepłym miejscu) możemy przejść do robienia ciasta.

Zaczyn na ciasto po wyrośnięciu

NastÄ™pnie do miski przesiewamy mÄ…kÄ™, dodajemy zaczyn i wyrabiamy. Ważne jest aby jak najbardziej „napowietrzyć” ciasto- należy zarabiać ciasto od zewnÄ…trz do Å›rodka. Podczas gdy zagarniamy ciasto z zewnÄ…trz do Å›rodka ugniatamy je dodajÄ…c w miÄ™dzy czasie wodÄ™ (zimnÄ…). Ciasto powinno mieć takÄ… konsystencjÄ™ aby byÅ‚o miÄ™kkie i odchodziÅ‚o od rÄ…k- jeÅ›li bÄ™dzie zbyt lepić siÄ™ do rÄ…k- należy dodać trochÄ™ mÄ…ki, jeÅ›li natomiast nie bÄ™dzie lepić siÄ™ wcale- należy dodać trochÄ™ wody. JeÅ›li ciasto nie lepi siÄ™ do rÄ…k ale ma zwartÄ… konsystencje- znaczy, że jest idealne! Pod koniec zarabiania dodajemy do ciasta sól oraz oliwÄ™.

Ciasto na pizze

Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Następnie wyrabiamy ciasto raz jeszcze i dzielimy na trzy kulki z których powstaną 3 pizze ze szparagami. Jeżeli mamy na to czas to dobrze jest aby kulki poleżały kilka godzin w lodówce (w zamkniętym pudełku)- ja zrobiłam ciasto rano a pizze piekłam popołudniu więc moje kulki leżały w lodówce około 8 godzin (a jeszcze lepiej jakby leżało 12 godziny), jeżeli nie mamy czasu możemy pominąć ten punkt, chociaż ciasto drożdżowe jest dużo lepsze gdy poleży kilka godzin w lodówce- jest wtedy lekkostrawne, nie śmierdzi drożdżami i jest chrupiące

Ciasto na pizze podzielone na części

Po wyjęciu ciasta (kulek) z lodówki rozwałkowujemy je na grubość około 5-10 mm, średnica pizzy powinna wynosić mniej więcej 35 cm. Rozwałkowane ciasto przenosimy na wysmarowaną olejem blachę na której będziemy je piec (dobrze jest ciasto umieścić na lekko wysmarowanym olejem papierze do pieczenia ponieważ wówczas upieczona pizza ładnie odejdzie i nie przyklei nam się do blachy).

Rozwałkowane ciasto na pizze

Ciasto smarujemy z wierzchu oliwÄ…, przykrywamy foliÄ… spożywczÄ… i odstawiamy w ciepÅ‚e miejsce do wyroÅ›niÄ™cia na okoÅ‚o pół godziny. JeÅ›li nie mamy akurat zbyt ciepÅ‚o w mieszkaniu, idealnym ciepÅ‚ym miejscem na wyrastanie ciasta bÄ™dzie piekarnik, który nagrzejemy wczeÅ›niej do temperatury 50’C i wyłączymy. NastÄ™pnie umieszczamy w nim blachÄ™ z ciastem i ani siÄ™ obejrzymy jak piÄ™knie nam wyroÅ›nie- nawet szybciej niż w pół godziny.

Wyrośnięte ciasto na pizze

Ser gołda ścieramy na tarce o grubych oczkach natomiast camembert i mozzarelle tniemy w paseczki. Szparagi myjemy, odrywamy końcówki (możemy pokroić na mniejsze kawałki), wkładamy do garnka z zimną lekko osoloną wodą i gotujemy przez 2 minuty od momentu wrzenia wody, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

Trzy rodzaje sera przygotowane na pizzę  Szparagi na pizzę

Ciasto smarujemy lekko sosem pomidorowym, posypujemy startymi i pokrojonymi  serami i wykładamy dodatki: szparagi, wędzony boczek, pomidory.

Pizza z serem i szparagami Wiosenna pizza ze szparagami

Piekarnik nagrzewamy do 220-250’C – im wyższa temperatura tym lepiej, wkÅ‚adamy pizze ze szparagami i serem i pieczemy okoÅ‚o 5-8 minut

Pizza po wyjęciu z piekarnika
Wiosenna pizza ze szparagami i serem

Kawałek wiosennej pizzy ze szparagami

Wiosenna pizza z serem
Pizza ze szparagami, wiosenne smaki

*** Smacznego ***

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry