Pizza korona - FullSizeRender5 5

Pizza korona

Pizza korona

Pizza korona to ciekawa alternatywa dla zwykłej pizzy, którą można zaskoczyć swoich gości. Farszu możemy tu użyć dowolnego, ja w przepisie podałam swoją wersję, jednak myślę, że każdy nasz ulubiony dodatek będzie pasował. Polecam :))

 

Pizza korona

Składniki na pizzę

  • sos pomidorowy (użyłam przecieru pomidorowego z czosnkiem, oregano i bazylią)
  • 15 dkg startego żółtego sera
  • 10 dkg szynki
  • po kawałku papryki: czerwonej, żółtej i zielonej
  • kilka pieczarek, ok 5-6 sztuk
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • Opcjonalnie: dwie łyżki masła czosnkowo-ziołowego

Ciasto na pizze z tego przepisu: Idealne ciasto do pizzy

 

Ciasto na pizze rozwałkowujemy na grubość 1 cm

Rozwałkowane ciasto na pizze

Następnie przygotowujemy nasz farsz: pieczarki oraz cebulę kroimy w kostkę i lekko razem podsmażamy.  Szynkę oraz papryki również kroimy w kosteczkę i łączymy z przestudzonymi pieczarkami, cebulką oraz kukurydzą. Brzeg pizzy smarujemy sosem pomidorowym i wykładamy farszem. Z wierzchu posypujemy startym żółtym serem. Na środku rozcinamy ciasto na 8 części.

Farsz na cieście od pizzy

Powstałe trójkąty zawijamy pod górę na ciasto z farszem.

Pizza korona w przygotowaniu

Ciasto z wierzchu możemy jeszcze posmarować masłem czosnkowo-ziołowym.

Pizza w innym kształcie

Następnie naszą pizze wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220’C i pieczemy przez około 15-20 minut

Ciekawa pizza podana na obiad

Smaczna pizza przygotowana w ciekawy sposób
Pizza korona

*** Smacznego***

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA PRZEKĄSKI I PRZYSTAWKI ( zobacz tutaj )

Pizza korona - IMG 1742

Pizza korona - IMG 2175 1

Pizza korona - IMG 2028

  • PRZYJĘCIE DLA DZIECI! POMYSŁY NA DANIA I PRZEKĄSKI ( zobacz tutaj )

Pizza korona - IMG 3006

Pizza korona - IMG 3770

Pizza korona - 48D61DF8 238D 456A A06B 63925132F628

Pizza korona - 93EEE8F8 9D45 4E41 A46D 4B44AA435F7F

2 komentarze do “Pizza korona”

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry