Zupa gulaszowa
Pożywne danie jednogarnkowe, którym z pewnością naje się cała rodzina. Gęsta, rozgrzewająca i sycąca zupa gulaszowa spokojnie zastępuje dwudaniowy obiad. Doskonały pomysł na danie w chłodniejsze dni 🙂
Składniki:
- 1/2 kg mięsa gulaszowego ( miałam 20 dkg wołowego i 30 dkg wieprzowego )
- 1 litr bulionu
- 1 puszka (lub kartonik) krojonych pomidorów
- 1 czerwona papryka
- 1 mała puszka kukurydzy -ja miałam kukurydzę z chili więc zupa wyszła dość pikantna 🙂
- 1 cebula
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 2 ziemniaki
- 1/2 pora
- Liść laurowy, ziele angielskie
- Papryka w proszku- słodka i ostra
- Pieprz mielony, majeranek, sól
- Olej do smażenia
- 3 łyżki śmietanki- do zaciągnięcia zupy
Najpierw należy pokroić mięso, podsmażyć je na złoty kolor razem z cebulką i czosnkiem a następnie posypać papryką słodką i ostrą
Później zalać bulionem, dodać liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i gotować około 45 minut. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, paprykę i pora oraz pomidory z puszki i kukurydze. Całość gotować jeszcze 30 minut
Następnie doprawić do smaku i zaciągnąć śmietanką którą przed dodaniem należy zmieszać w kubeczku z dwiema łyżkami zupy aby się nie zważyła.

Polecam również: Węgierski kociołek








