Zupa węgierska

Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

Pożywne danie jednogarnkowe, którym z pewnością naje się cała rodzina. Gęsta, rozgrzewająca i sycąca zupa gulaszowa spokojnie zastępuje dwudaniowy obiad. Doskonały pomysł na danie w chłodniejsze dni 🙂

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa gulaszowego ( miałam 20 dkg wołowego i 30 dkg wieprzowego )
  • 1 litr bulionu
  • 1 puszka (lub kartonik) krojonych pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała puszka kukurydzy -ja miałam kukurydzę z chili więc zupa wyszła dość pikantna 🙂
  • 1 cebula
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 2 ziemniaki
  • 1/2 pora
  • Liść laurowy, ziele angielskie
  • Papryka w proszku- słodka i ostra
  • Pieprz mielony, majeranek, sól
  • Olej do smażenia
  • 3 łyżki śmietanki- do zaciągnięcia zupy

 

Skladniki na zupę gulaszową

Najpierw należy pokroić mięso, podsmażyć je na złoty kolor razem z cebulką i czosnkiem a następnie posypać papryką słodką i ostrą

Smażymy mięso na patelni
Później zalać bulionem, dodać liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i gotować około 45 minut. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, paprykę i pora oraz pomidory z puszki i kukurydze. Całość gotować jeszcze 30 minut

Smażone mięso zalane bulionem

Następnie doprawić do smaku i zaciągnąć śmietanką którą przed dodaniem należy zmieszać w kubeczku z dwiema łyżkami zupy aby się nie zważyła.

Zupa gulaszowa w czarnej misce

Zupa węgierska podana w czarnej misce
Zupa gulaszowa

Polecam również: Węgierski kociołek

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry