Ryba po grecku
To danie nie ma co prawda za wiele wspólnego z Grecją, za to w Polsce jest bardzo popularne. Delikatna ryba z dodatkiem zestawu warzyw w aromatycznym sosie pomidorowym, smakuje wybornie zarówno na ciepło jak i na zimno 🙂
SKŁADNIKI:
- 800 gram fileta z białej ryby (u mnie Miruna)
- Pół szklanki mąki pszennej
- 3-4 marchewki
- 1 duży korzeń pietruszki
- 1 nieduży seler
- Pół pora
- 1 cebula
- 1 papryka- dowolny kolor (u mnie pół żółtej i pół czerwonej)
- Pół litra bulionu warzywnego (może być z kostki)
- 100 gram koncentratu
- 1 łyżka ketchupu pikantnego
- Olej do smażenia
- Przyprawy: pieprz cytrynowy i zwykły, sól, papryka ostra i słodka, bazylia, maggi w płynie
Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na kawałki i przyprawiamy z dwóch stron solą i pieprzem cytrynowym
Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach, pora kroimy w paseczki, paprykę w kostkę a cebulę drobno siekamy
Rybę obtaczamy z dwóch stron w mące pszennej i smażymy na patelni na złoty kolor z każdej strony
Usmażoną rybę przekładamy do wyższego naczynia
Na patelni podsmażamy cebulkę na złoty kolor a następnie dokładamy wszystkie pokrojone i starte warzywa, zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem około 20 minut
Gdy warzywa zmiękną dodajemy koncentrat, ketchup i przyprawy do smaku, wszystko dokładnie mieszamy i gotową potraw przekładamy na usmażoną wcześniej rybę

*** Smacznego :)***










