Ryba po grecku - IMG 2148

Ryba po grecku

Ryba po grecku

To danie nie ma co prawda za wiele wspólnego z Grecją, za to w Polsce jest bardzo popularne. Delikatna ryba z dodatkiem zestawu warzyw w aromatycznym sosie pomidorowym,  smakuje wybornie zarówno na ciepło jak i na zimno 🙂

SKŁADNIKI:

  • 800 gram fileta z białej ryby (u mnie Miruna)
  • Pół szklanki mąki pszennej
  • 3-4 marchewki
  • 1 duży korzeń pietruszki
  • 1 nieduży seler
  • Pół pora
  • 1 cebula
  • 1 papryka- dowolny kolor (u mnie pół żółtej i pół czerwonej)
  • Pół litra bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 100 gram koncentratu
  • 1 łyżka ketchupu pikantnego
  • Olej do smażenia
  • Przyprawy: pieprz cytrynowy i zwykły, sól, papryka ostra i słodka, bazylia, maggi w płynie

Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na kawałki i przyprawiamy z dwóch stron solą i pieprzem cytrynowym

Fileta z białej Miruna

Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach, pora kroimy w paseczki, paprykę w kostkę a cebulę drobno siekamy

Warzywka do ryby

Rybę obtaczamy z dwóch stron w mące pszennej i smażymy na patelni na złoty kolor z każdej strony

Ryby obtoczone w mące pszennej

Usmażoną rybę przekładamy do wyższego naczynia

Ryba po grecku - IMG 4021

Na patelni podsmażamy cebulkę na złoty kolor a następnie dokładamy wszystkie pokrojone i starte warzywa, zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem około 20 minut

Ryba po grecku przygotowanie

Gdy warzywa zmiękną dodajemy koncentrat, ketchup i przyprawy do smaku, wszystko dokładnie mieszamy i gotową potraw przekładamy na usmażoną wcześniej rybę

Ryba po grecku przepis
Ryba po grecku

*** Smacznego :)***

 

Polecam:

Imprezowe hity 30 pomysłów

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry