Klasyczne ogórki kiszone - 788C0DE1 CB1B 4AD9 BEC1 129E58103D4F

Klasyczne ogórki kiszone

Klasyczne ogórki kiszone

Chrupiące i jędrne ogórki z tradycyjnej receptury, które zawekowane mogą stać cały rok. Jedne z najpopularniejszych przetworów na zimę. Polecam!

 

Klasyczne ogórki kiszone - 788C0DE1 CB1B 4AD9 BEC1 129E58103D4F

Klasyczne ogórki kiszone - 68206AAA 9CAD 4D18 A715 7EE3F3F24860

 

MOJA RADA: *miałam dość małe ogórki, więc zawekowałam je w słoikach 0,7 litra, do większych okazów polecam użyć większych, litrowych słoików. *Nie podaje dokładnych proporcji na przygotowanie zalewy, gdyż jej ilość zależy od użytych słoików i wielkości ogórków. Najlepiej robić po litrze zalewy, rozrobić wrzątek z solą, zalać słoiki i przygotować następny litr, i tak aż do zalania wszystkich zapraw. *Polecam kupić ogórki z lokalnych upraw lub od sprawdzonych dostawców.

 

Składniki:

2kg ogórków gruntowych

1 pęczek kopru z baldachami

Kawałek korzenia chrzanu – około 10cm

1 główka czosnku

sól kamienna do przetworów

 

 

*** Ogórki dokładnie myjemy w zimnej wodzie ***

Klasyczne ogórki kiszone - BD425306 860A 47D3 AF02 8434476E7C82

*** Na dno każdego słoika (czystego i suchego) wkładamy koper ***

Klasyczne ogórki kiszone - 96E729B4 E2C2 4A31 A14B 1F339772022D

*** Umyte ogórki układamy ciasno, pionowo w słoikach. Między ogórki układamy pokrojony na słupki chrzan oraz po 2-3 ząbki czosnku do każdego słoika ***

Klasyczne ogórki kiszone - 98AECB82 89EA 49B5 AE84 066C07742234

*** Przygotowujemy zalewę. Zagotowujemy wodę. Do gorącej wody wsypujemy sól do przetworów w ilości 2 płaskie łyżki na 1 litr wody. Dokładnie mieszamy ***

Klasyczne ogórki kiszone - DBD14B89 0FE2 44C0 96CF DB171A57C427

*** Gorącą zalewę wlewamy do przygotowanych słoików – ogórki muszą by całkowicie zanurzone ***

Klasyczne ogórki kiszone - 2E3512A6 0E6F 4177 A72A 12E9AB1563F5

*** Słoiki natychmiast zakręcamy ***

Klasyczne ogórki kiszone - AAC6058A A02B 4ED6 A4CB 7CB4FFF50EA1

*** Gorące zaprawy przykrywamy dużym ręcznikiem lub kocykiem, co ułatwi ich zawekowanie i zostawiamy do następnego dnia ***

Klasyczne ogórki kiszone - 795D95F0 CB9F 4D49 8C56 9072245DBD00

*** Po tym czasie słoiki możemy odłożyć do spiżarni, piwnicy lub w inne chłodne i ciemne miejsce ***

Klasyczne ogórki kiszone - 68206AAA 9CAD 4D18 A715 7EE3F3F24860

Klasyczne ogórki kiszone - 788C0DE1 CB1B 4AD9 BEC1 129E58103D4F

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

Klasyczne ogórki kiszone - 800B537B 987B 4379 8A14 6AE8473796C4

 

 

 

 

 

 

2 komentarze do “Klasyczne ogórki kiszone”

  1. Monika - Blog z apetytem

    Nie wiem, nie próbowałam, zimną wodą zawsze zalewam ogórki małosolne, takie na teraz, a kiszone wrzątkiem

  2. Od najmłodszych lat nauczona jestem, żeby dawać do ogórków zielony koper – nać. Ten suchy baldachim powoduje gorycz.
    Dziwię się wszystkim, jak dodają te suche łodygi .
    Może ma to smak, nie kwestionuje gustu, ale mnie aż skręca w brzuchu .

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry