Rurki z kremem kajmakowym


Rurki z kremem kajmakowym

Słodka przekąska, którą zajadają się nie tylko dzieci. Kruche i rumiane ciasto wypełnione pysznym kremem śmietankowo-karmelowym. Palce lizać!

 

 

* Z poniższych proporcji wyjdzie około 50 rurek z kremem

Składniki:

  • Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

200g zimnego masła

szczypta soli

1 szklanka kwaśnej śmietany 12%

  • Krem kajmakowy:

350ml śmietanki kremówki

3 łyżki masy kajmakowej z puszki

  • Dodatkowo:

Cukier puder do posypania rurek

 

MOJA RADA: Rurki możemy upiec nawet kilka dni wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Wówczas wystarczy je wyjąć w dniu podania, nadziać kremem, posypać cukrem pudrem i gotowe. W ten sposób możemy zaoszczędzić sporo czasu jeśli na przykład rurki mają być przekąską na przyjęciu.

*Na blogu jest jeszcze jeden  przepis na rurki z kremem (budyniowym), jednak skład ciasta jest inny bo zawiera żółtka i rurki wychodzą trochę twardsze, bardziej kruche, ale również mega smaczne.

 

 

 

*** Na stolnicę wysypujemy mąkę i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło ***

*** Całość siekamy nożem ***

*** Dokładamy sól i śmietanę ***

*** Zagniatamy ciasto ***

*** Ciasto dzielimy na części i każdą część dość cienko rozwałkowujemy. Następnie kroimy na paski o szerokości ok 2-3 cm ***

*** Paski ciasta owijamy wokół metalowych rurek, tak aby delikatnie na siebie zachodziły ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia ***

*** Jeszcze dość ciepłe rurki zdejmujemy delikatnie z foremek ***

*** Przygotowujemy krem. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Do śmietanki dodajemy kajmak ***

*** Mieszamy krótko, tylko do połączenia się składników ***

*** Masę śmietankowo-kajmakową przekładamy do rękawa cukierniczego i nabijamy kremem każdą rurkę ***

*** Gotowe rurki posypujemy cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE