Surówka siedmiodniówka


Surówka siedmiodniówka

Mega smaczny, chrupiący i kolorowy dodatek do obiadu. Świetna surówka, którą szybko się robi i bardzo długo zachowuje świeżość. Możemy przechowywać ją w lodówce aż siedem dni i z każdym dniem smakuje jeszcze lepiej. Polecam!

 

 

Składniki:

1 mała młoda kapusta (ok 1kg)

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

2 marchewki

pęczek pietruszki

  • Zalewa:

1/2 szklanki oleju

1/3 szklanki octu

4 łyżki cukru

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki pieprzu

 

 

*** Kapustę szatkujemy ***

*** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Papryki kroimy w małe paseczki ***

*** Pietruszkę drobno siekamy ***

*** Wszystkie warzywa przekładamy do dużej miski ***

*** W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki na zalewę ***

*** Zalewę zagotowujemy mieszając ***

*** Gorącą zalewą wlewamy do miski z warzywami, mieszamy i całość odkładamy na około 1 godzinę co jakiś czas mieszając ***

*** Po tym czasie surówka jest już gotowa do jedzenia. Możemy przełożyć ją do słoika lub przechowywać w misce do 7 dni w lodówce ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

 

 

 

KOMENTARZE