Zraziki w sosie myśliwskim
Faszerowane roladki z kurczaka duszone w pysznym ciemnym sosie. Obiad palce lizać!
Składniki:
5 pojedynczych filetów z kurczaka
1 cebula
10 dkg boczku wędzonego
ok 20dkg pieczarek
2 garści szpinaku
serek śmietankowy typu Alemtte, Turek itp
350ml bulionu lub wody
Przyprawy: sól, pieprz, cukier, liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 szklanka mąki do obtoczenia roladek
olej do smażenia
*** Przygotowujemy farsz. Na patelni wytapiamy pokrojony w kosteczkę boczek ***
*** Po chwili dodajemy drobno pokrojoną cebulę i smażymy do zeszklenia ***
*** Następnie dokładamy połowę pieczarek (ok 10dkg) pokrojonych w kostkę ***
*** Gdy pieczarki podsmażą się dokładamy szpinak ***
*** Mieszamy i smażymy jeszcze chwilkę, do momentu, aż szpinak zwiędnie. Gotowy farsz odkładamy do wystudzenia ***
*** Filety przecinamy wzdłuż na połówki i cienko rozbijamy. Najlepiej robić to przez folię spożywczą ***
*** Filety oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem i smarujemy serkiem śmietankowym – mniej więcej 1 łyżka sera na każdy płat mięsa ***
*** Wykładamy po około 2 łyżki farszu na każdą roladkę ***
*** Mięso z farszem dość ciasno zwijamy tworząc zgrabne roladki. Potem obtaczamy je kolejno w mące ***
*** Następnie formujemy je ponownie w dłoniach lekko ściskając i nadając im odpowiedni kształt ***
*** Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy partiami mięso z każdej strony na mocno rumiany kolor ***
*** Podsmażone mięso przekładamy na większą patelnie z wysokim rantem lub do garnka, a na tym samy m tłuszczu podsmażamy pozostałe pieczarki pokrojone w plasterki ***
*** Pieczarki przekładamy na mięso dodajemy liść laurowy i ziele angielskie ***
*** Całość zalewamy bulionem (lub wodą), dodajemy sos sojowy oraz koncentrat pomidorowy, zagotowujemy. Wszystko dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez około 25 minut ***
*** Następnie wyjmujemy na chwilę roladki, a powstały sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Jeśli na koniec sos nie jest dostatecznie gęsty, możemy dodać łyżkę mąki, wymieszanej z kilkoma łyżkami wody i zagotować ***
*** Roladki drobiowe ponownie dodajemy na patelnie, mieszamy delikatnie z sosem i podgrzewamy jeszcze przez kilka minut ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
Jednogarnkowe dania z piekarnika Przepisy tutaj (KLIK)
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ