Zraziki w sosie myśliwskim


Zraziki w sosie myśliwskim

Faszerowane roladki z kurczaka duszone w pysznym ciemnym sosie. Obiad palce lizać!

 

 

Składniki:

5 pojedynczych filetów z kurczaka

1 cebula

10 dkg boczku wędzonego

ok 20dkg  pieczarek

2 garści szpinaku

serek śmietankowy typu Alemtte, Turek itp

350ml bulionu lub wody

Przyprawy: sól, pieprz, cukier, liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

1 szklanka mąki do obtoczenia roladek

olej do smażenia

 

 

*** Przygotowujemy farsz. Na patelni wytapiamy pokrojony w kosteczkę boczek ***

*** Po chwili dodajemy drobno pokrojoną cebulę i smażymy do zeszklenia ***

*** Następnie dokładamy połowę pieczarek (ok 10dkg) pokrojonych w kostkę ***

*** Gdy pieczarki podsmażą się dokładamy szpinak ***

*** Mieszamy i smażymy jeszcze chwilkę, do momentu, aż szpinak zwiędnie. Gotowy farsz odkładamy do wystudzenia ***

*** Filety przecinamy wzdłuż na połówki i cienko rozbijamy. Najlepiej robić to przez folię spożywczą ***

*** Filety oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem i smarujemy serkiem śmietankowym – mniej więcej 1 łyżka sera na każdy płat mięsa ***

*** Wykładamy po około 2 łyżki farszu na każdą roladkę ***

*** Mięso z farszem dość ciasno zwijamy tworząc zgrabne roladki. Potem obtaczamy je kolejno w mące ***

*** Następnie formujemy je ponownie w dłoniach lekko ściskając i nadając im odpowiedni kształt ***

*** Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy partiami mięso z każdej strony na mocno rumiany kolor  ***

*** Podsmażone mięso przekładamy na większą patelnie z wysokim rantem lub do garnka, a na tym samy m tłuszczu podsmażamy pozostałe pieczarki pokrojone w plasterki ***

*** Pieczarki przekładamy na mięso dodajemy liść laurowy i ziele angielskie ***

*** Całość zalewamy bulionem (lub wodą), dodajemy sos sojowy oraz koncentrat pomidorowy, zagotowujemy. Wszystko dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez około 25 minut ***

*** Następnie wyjmujemy na chwilę roladki, a powstały sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Jeśli na koniec sos nie jest dostatecznie gęsty, możemy dodać łyżkę mąki, wymieszanej z kilkoma łyżkami wody i zagotować ***

*** Roladki drobiowe ponownie dodajemy na patelnie, mieszamy delikatnie z sosem i podgrzewamy jeszcze przez kilka minut ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE