Najprostsze ciasto na maślance z rabarbarem i kruszonką
Do wykonania tego ciasta nie potrzeba nawet miksera, wystarczy tylko wymieszać w misce wszystkie składniki i gotowe. Banalnie proste i niebiańsko pyszne ciasto, którego wykonanie zajmie nam około 15 minut. Polecam!
Składniki:
Uwaga! Maślanka i jajka muszą być w temperaturze pokojowej, więc należy wyjąć je z lodówki minimum godzinę przed przygotowaniem ciasta.
- Ciasto:
5 jajek
5 szklanek mąki pszennej
4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki maślanki
2 szklanki cukru
1 szklanka oleju
- Kruszonka:
100g masła
1 szklanka mąki
pół szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
- Dodatkowo:
ok 300g rabarbaru
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki gorącej wody
*** Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki ***
*** Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do dużej miski ***
*** Całość dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką (nie mikserem), aż uzyskamy jednolitą masę ***
*** Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 26 x 26 cm, ale można użyć trochę większej bo ciasto dość mocno rośnie) ***
*** Na cieście wykładamy równomiernie przygotowany wcześniej rabarbar ***
*** Przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy na blacie lub stolnicy i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki ***
*** Ciasto posypujemy równomiernie kruszonką ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 1 godzinę – do suchego patyczka ***
*** Gdy ciasto całkowicie wystygnie, przygotowujemy lukier. W miseczce mieszamy cukier puder z gorącą wodą, aż uzyskamy gładką, jednolitą konsystencję ***
*** Ciasto polewamy lukrem ***
*** Po kilku minutach lukier zastyga i możemy już pokroić ciasto ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
witam
czy mogę dodac świeże truskawki zamiast rabarbaru?
tak, można zamienić na truskawki
witam
mam pytanie czy na blachę mniejszą wystarczy wziąć połowę składników?
Myślę, że tak, ciasto jest bardzo wysokie więc przy mniejszej blaszce i połowie składników może wyjść po prostu niższe.
Mega przepis, nigdy nie robiłam ciasta na maslance,jest pysze a do tego wilgotne.Pycha
Wyszedł mi pyszny zakalec. Ładnie urósł a po wyjęciu opadł. Nie wiem co robię źle. Produkty w temp pokojowej. Nie udało mi się jeszcze upiec szybkiego ciasta.
Czy maślankę można zastąpić kefirem?
Tak. Tutaj mam bardzo podobny przepis na ciasto, ale właśnie na kefirze:
https://blogzapetytem.pl/2023/07/12/pyszne-ciasto-na-kefirze-bez-miksera-proste-i-ekspresowe/