Beziki w czterech smakach - 161E09A0 0C6E 4938 A3CE CC95AA1B5DD6

Beziki w czterech smakach

Beziki w czterech smakach

Pyszne i chrupiące mini gniazdka bezowe, które nie tylko smakują rewelacyjnie, ale są też tak efektowne, że robią furorę na każdym przyjęciu. W dzisiejszym wpisie zdradzę Wam patent, jak na bazie ubitej śmietanki przygotować kremy, w aż czterech smakach. Dzięki temu nasze beziki zyskają jeszcze na wizerunku, smaku i swojej wyjątkowości.

 

Beziki w czterech smakach - 161E09A0 0C6E 4938 A3CE CC95AA1B5DD6

Beziki w czterech smakach - B818E854 454A 4140 852B 34B98D93E18F

 

Składniki:

* na 24 mini beziki

  • Beza:

12 białek

szczypta soli

600g drobnego cukru

1 łyżka soku z cytryny lub octu

  • Krem:

600ml śmietanki kremówki 36%

2 śmietan fiksy

pół szklanki jagód (świeżych lub mrożonych) +3 łyżki cukru

3 łyżki kajmaku

3 łyżki lemon curdu Przepis tutaj (KLIK)

  • Dodatkowo:

Do ozdoby: owoce, orzechy, tarta czekolada, listki mięty, jadalne kwiatki itp.

 

MOJA RADA: beziki można upiec dużo wcześniej, można je przechowywać szczelnie zamknięte przez co najmniej kilka dni, natomiast przełożyć je kremem należy w dniu podania, najlepiej na 2-3 godziny przed podaniem i następnie przechowywać w lodówce.

 

Beziki w czterech smakach - 9DCD1C53 4399 40E7 B85A 7EFC4318FC54

 

 

*** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Należy uważać aby nie „przebić białek”, ubijamy nie za długo, tylko do momentu, aż piana będzie sztywna. Następnie dalej ubijając dodajemy stopniowo łyżka po łyżce cukier. Nie należy zmniejszać ilości cukru bo beza nie wyjdzie. Teraz miksujemy do momentu, aż piana będzie gęsta i świecąca, a cukier całkowicie się rozpuści. Masa bezowa musi być dobrze ubita. Na końcu dodajemy sok z cytryny lub ocet i miksujemy całość jeszcze przez minutę ***

Beziki w czterech smakach - A1C53CF7 A270 4BE1 AC2E 56E922FD570E

*** Na dwóch arkuszach papieru do pieczenia odrysowujemy pisakiem koła o średnicy 8 centymetrów. Papier odwracamy aby beza nie dotykała pisaka i układamy na dwóch dużych blaszkach z wyposażania piekarnika. Gniazdka możemy wyciskać za pomocą rękawa cukierniczego lub układać łyżką, tak aby w środku było wgłębienie. Beziki muszą być mniejsze niż narysowane kółka, gdyż podczas pieczenia urosną ***

Beziki w czterech smakach - 5D086D5C A24A 488D AD75 67E750594EE3

*** Piekarnik nagrzewamy do 150’C, wkładamy dwie blachy z bezami na raz, na wyższy i niższy poziom, zmniejszamy temperaturę do 110’C i pieczemy z termoobiegiem przez 2 godziny. Po tym czasie studzimy gniazdka w lekko uchylonym piekarniku, najlepiej przez całą noc ***

Beziki w czterech smakach - E60A9C56 6943 40E3 98F0 3168A1522DFE scaled e1691487499500

*** Przygotowujemy kremy. Jagody przekładamy do garnuszka zasypujemy cukrem i smażymy, aż puszczą sok, blendujemy i odkładamy do wystudzenia ***

Beziki w czterech smakach - 08A8B891 9439 4E40 BB78 60A22374C8D1

*** Śmietankę uijamy na sztywno wraz ze śmietan fixem ***

Beziki w czterech smakach - 12B68A9C AF79 4BF4 BBA9 B3B77E85E12F

*** Ubitą śmietanę dzielimy na 4 części. Do jednej części dodajemy zimny mus jagodowy i mieszamy delikatnie i niedbale, nie tak dokładnie aby krem nie był jednolity  ***

Beziki w czterech smakach - A221F947 E4EB 415A 9375 2146375DA21D

*** Do drugiej części dodajemy kajmak, mieszamy, do kolejnej dokładamy lemon curd, mieszamy. Do rękawa cukierniczego przekładamy pierwszy krem – samą śmietankę i wyciskamy na pierwszą partię bezików, na drugą część mini bezików wykładamy krem jagodowy, na trzecią krem kajmakowy, a na czwartą krem cytrynowy ***

Beziki w czterech smakach - BEE5049F 3A75 456A B50C 4A5BD4A80116

*** Beziki przyozdabiamy z wierzchu wedle upodobań. Podajemy tego samego dnia w którym zostały wyłożone kremem. Przed podaniem przechowujemy w lodówce ***

Beziki w czterech smakach - 161E09A0 0C6E 4938 A3CE CC95AA1B5DD6

Beziki w czterech smakach - B818E854 454A 4140 852B 34B98D93E18F

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

Beziki w czterech smakach - 4FBA9DB2 BAFB 4C03 A2CA 7ED4BF76AF80

Beziki w czterech smakach - D5819784 B0C2 4292 9BCE 4ED140BEDA26

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Beziki w czterech smakach - IMG 1742

 

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry