Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką
Jest to dość znane i z pewnością bardzo lubiane ciasto, a przy tym stosunkowo łatwe w przygotowaniu. Oprócz tego, że wspaniale smakuje, ma jeszcze jeden atut – rewelacyjnie prezentuje się na talerzu!
-
Składniki na ciasto:
400g mąki pszennej
5 żółtek
250g masła
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
Składniki na piankę:
5 białek
200g cukru
1 mały cukier waniliowy
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego- bez cukru
125ml oleju
300g malin- mogą być mrożone
*** Do miski przesiewamy mąkę wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dokładamy żółtka oraz pokrojone w kostkę masło i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie nierówne części- jedną trochę większą ok 60% i drugą trochę mniejszą ok 40%. Oba ciasta wkładamy do zamrażarki ***
*** Po około godzinie, wyjmujemy większą część ciasta i ścieramy na tarce o dużych oczkach na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (moja blaszka ma wymiary 25/35cm) ***
*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 20 minut- piekłam z termoobiegiem ***
*** Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia !!! Następnie ubijamy białka ze szczyptą soli. Kiedy są już sztywne stopniowo dodajemy cukry, cały czas mieszając na wysokich obrotach. Gdy cukier się rozpuści powoli wsypujemy budyń, nie przerywając mieszania. Następnie zmniejszamy obroty miksera i małym strumieniem wlewamy olej- wszystko jeszcze krótko mieszamy na wolnych obrotach, do całkowitego połączenia się składników. Piankę wykładamy na całkowicie wystudzony spód i wyrównujemy ***
*** Na piance układamy maliny (mogą być mrożone- nie rozmrażamy ich wcześniej) otworem do góry ***
*** Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta ***
*** Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 40 minut- do mocnego zrumienienia ***
*** Kroimy po wystudzeniu ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
-
SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ
Czy po 40 minutach od razu wyjąć z piekarnika?
A czy można dać mus malinowy zamiast owoców? Ktoś tak robił?
Zrobiłam. Smakuje bajecznie, pianka mięciutka, lepsza niż ptasie mleczko, a ciasto kruchutkie. Zrobiłam w tortownicy o średnicy 26cm. Następnym razem zrobię w tortownicy o średnicy 28 cm. Użyłam 2 budynie po 40 gramów każdy. Piszę bo może ktoś też zastanawia się jakie budynie użyć. 🙂
Robilam drugi raz wyszlo pysznie chic pianka wydaje mi sie bardziej zbita i twardsza. Co moze byc przyczyna?
Robiłam i polecam z czystym sumieniem 😉 Przepyszny 🙂
Gdy dodałam olej pianka zrobiła się wodnista
Zrobilam ….wyszlo wysmienite!!!
Czy można użyć truskawek ? Lub wiśni ?
Tak, można użyć dowolnych owoców. Robiłam już to ciasto z jagodami i śliwkami, wyszło bardzo dobrze.