Beziki z kremem solony karmel


Beziki z kremem solony karmel

Pyszna, chrupiąca i bardzo słodka przekąska. Coś dla miłośników bezy i karmelu, do tego z delikatnie słonym posmakiem – największy hit ostatnich czasów. Polecam!

 

 

Składniki:

* na 12 gniazdek bezowych

  • Beza:

6 białek

szczypta soli

300g drobnego cukru (ok 1,5 szklanki)

1 łyżka soku z cytryny lub octu

  • Krem:

250 gram serka mascarpone

250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%

pół puszki kajmaku (masy krówkowej)

pół łyżeczki soli

  • Dodatkowo:

garść słonych orzeszków ziemnych

 

 

 

*** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Należy uważać aby nie „przebić białek”, ubijamy nie za długo, tylko do momentu, aż piana będzie sztywna ***

*** Następnie dalej ubijając dodajemy stopniowo łyżka po łyżce cukier. Nie należy zmniejszać ilości cukru bo beza nie wyjdzie. Teraz miksujemy do momentu, aż piana będzie gęsta i świecąca, a cukier całkowicie się rozpuści. Masa bezowa musi być dobrze ubita. Na końcu dodajemy sok z cytryny lub ocet i miksujemy całość jeszcze przez minutę ***

*** Na papierze do pieczenia odrysowujemy pisakiem koła o średnicy 8 centymetrów. Papier odwracamy aby beza nie dotykała pisaka. Gniazdka możemy wyciskać za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżką, tak aby w środku było wgłębienie. Beziki muszą być mniejsze niż narysowane kółka, gdyż podczas pieczenia urosną ***

*** Piekarnik nagrzewamy do 150’C, wkładamy blachę z bezami (jeśli robimy podwójną porcje gniazdek możemy upiec je jednocześnie – wkładamy dwie blachy na raz, na wyższy i niższy poziom), zmniejszamy temperaturę do 110’C i pieczemy z termoobiegiem przez 2 godziny. Po tym czasie studzimy gniazdka w lekko uchylonym piekarniku, najlepiej przez całą noc ***

*** Przygotowujemy krem. W misie miksera umieszczamy serek mascarpone oraz śmietankę i miksujemy razem do momentu uzyskania gęstego kremu ***

*** W osobnej misce mieszamy karmel z solą ***

*** Do kremu śmietankowego dodajemy połowę karmelu, mieszamy ***

*** Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy i nakładamy na beziki ***

*** Z wierzchu beziki polewamy pozostałym karmelem ***

*** Posypujemy orzeszkami ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

KOMENTARZE