Beziki z kremem solony karmel - IMG 0056

Beziki z kremem solony karmel

Beziki z kremem solony karmel

Pyszna, chrupiąca i bardzo słodka przekąska. Coś dla miłośników bezy i karmelu, do tego z delikatnie słonym posmakiem – największy hit ostatnich czasów. Polecam!

 

Beziki z kremem solony karmel - IMG 0056

 

Składniki:

* na 12 gniazdek bezowych

  • Beza:

6 białek

szczypta soli

300g drobnego cukru (ok 1,5 szklanki)

1 łyżka soku z cytryny lub octu

  • Krem:

250 gram serka mascarpone

250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%

pół puszki kajmaku (masy krówkowej)

pół łyżeczki soli

  • Dodatkowo:

garść słonych orzeszków ziemnych

 

Beziki z kremem solony karmel - IMG 0053

 

 

*** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Należy uważać aby nie „przebić białek”, ubijamy nie za długo, tylko do momentu, aż piana będzie sztywna ***

Beziki z kremem solony karmel - 4FAC9CB8 76C4 4F7E B2DB FB70F01ABBEB

*** Następnie dalej ubijając dodajemy stopniowo łyżka po łyżce cukier. Nie należy zmniejszać ilości cukru bo beza nie wyjdzie. Teraz miksujemy do momentu, aż piana będzie gęsta i świecąca, a cukier całkowicie się rozpuści. Masa bezowa musi być dobrze ubita. Na końcu dodajemy sok z cytryny lub ocet i miksujemy całość jeszcze przez minutę ***

Beziki z kremem solony karmel - 88CC7B95 9F6F 4BF5 958D 2ED5794FFD0E

*** Na papierze do pieczenia odrysowujemy pisakiem koła o średnicy 8 centymetrów. Papier odwracamy aby beza nie dotykała pisaka. Gniazdka możemy wyciskać za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżką, tak aby w środku było wgłębienie. Beziki muszą być mniejsze niż narysowane kółka, gdyż podczas pieczenia urosną ***

Beziki z kremem solony karmel - 6804746A CA57 40A6 8944 2708A28742C4

*** Piekarnik nagrzewamy do 150’C, wkładamy blachę z bezami (jeśli robimy podwójną porcje gniazdek możemy upiec je jednocześnie – wkładamy dwie blachy na raz, na wyższy i niższy poziom), zmniejszamy temperaturę do 110’C i pieczemy z termoobiegiem przez 2 godziny. Po tym czasie studzimy gniazdka w lekko uchylonym piekarniku, najlepiej przez całą noc ***

Beziki z kremem solony karmel - EA007A56 90D3 45D4 A3E1 05C93F56A9A5

*** Przygotowujemy krem. W misie miksera umieszczamy serek mascarpone oraz śmietankę i miksujemy razem do momentu uzyskania gęstego kremu ***

Beziki z kremem solony karmel - IMG 0041

*** W osobnej misce mieszamy karmel z solą ***

Beziki z kremem solony karmel - IMG 0040

*** Do kremu śmietankowego dodajemy połowę karmelu, mieszamy ***

Beziki z kremem solony karmel - IMG 0043

*** Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy i nakładamy na beziki ***

Beziki z kremem solony karmel - IMG 0044

*** Z wierzchu beziki polewamy pozostałym karmelem ***

Beziki z kremem solony karmel - IMG 0053

*** Posypujemy orzeszkami ***

Beziki z kremem solony karmel - IMG 0056

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

Beziki z kremem solony karmel - IMG 2028

Beziki z kremem solony karmel - D5819784 B0C2 4292 9BCE 4ED140BEDA26

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Beziki z kremem solony karmel - IMG 1742

Beziki z kremem solony karmel - IMG 3770

 

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry