Ciasto krówka z orzechami - IMG 8462

Ciasto krówka z orzechami

Ciasto krówka z orzechami

Kruche miodowe blaty przełożone masą krówkową oraz kremem grysikowym i dopełnione wyśmienitą warstwą orzechową. Coś pysznego!

Troszkę zmodyfikowany przepis, którego oryginalna wersja pochodzi ze strony malacukierenka.pl

 

Ciasto krówka z orzechami - IMG 8462

 

Składniki:

  • Ciasto:

0,5 kg mąki pszennej

2 łyżeczki sody oczyszczonej

200g zimnego masła (lub margaryny)

2 jajka

2 łyżki mleka

150g miodu

100g cukru

  • Masa orzechowa:

350g orzechów włoskich

50 g masła (lub margaryny)

4 łyżki miodu

3 łyżki cukru

  • Krem grysikowy:

2 szklanki mleka

8 łyżek kaszki manny

3 łyżki cukru

200g masła

  • Dodatkowo:

1 puszka masy kajmakowej

ok 5 łyżek powideł śliwkowych

 

Ciasto krówka z orzechami - IMG 8471

 

*** Przygotowujemy masę orzechową: w garnuszku rozpuszczamy masło (lub margarynę) z cukrem i miodem, dodajemy orzechy i chwilę gotujemy do momentu rozpuszczenia się cukru. Całość odstawiamy do przestudzenia ***

Ciasto krówka z orzechami - IMG 8297

*** Przygotowujemy ciasto. Mleko oraz miód podgrzewamy do rozpuszczenia i odstawiamy do ostudzenia. Następnie Przekładamy do miski i dodajemy mąkę, sodę, jajka, cukier oraz pokrojone w kostkę zimne masła (lub margarynę) ***

Ciasto krówka z orzechami - IMG 8300

*** Wszystko razem zagniatamy na jednolite, gładkie ciasto ***

Ciasto krówka z orzechami - IMG 8302

*** Ciasto dzielimy na 3 równe części. Najlepiej zważyć ciasto i wtedy równo podzielić ***

Ciasto krówka z orzechami - IMG 8303

*** Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 25 x 35 cm). Na dnie blaszki wykładamy równomiernie pierwsze ciasto. Ja pokroiłam ciasto na cieniutkie plastry, wyłożyłam w blaszce i wyrównałam dociskając palcami ***

Ciasto krówka z orzechami - IMG 8304

*** Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170’C i pieczemy przez ok 10-12 minut – do zrumienienia. Drugie ciasto pieczemy dokładnie tak samo jak pierwsze ***

Ciasto krówka z orzechami - IMG 8305

*** Trzeci kawałek ciasta również rozmieszczamy równomiernie na blaszce i wykładamy na nim wcześniej przygotowaną masę orzechową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy tym razem dłużej bo ok 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystudzenia ***

Ciasto krówka z orzechami - IMG 8306

*** Przygotowujemy krem. mleko zagotowujemy i dodajemy do niego kaszkę manną oraz cukier. Gotujemy cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Odkładamy do całkowitego wystudzenia ***

Ciasto krówka z orzechami - 486430D5 25FF 4AF1 9A20 BC501D5BE19A

*** Miękkie masło ucieramy na puszysty krem i dodajemy po łyżce zimnej kaszki. Mieszamy tak długo, aż składniki całkowicie się połączą ***

Ciasto krówka z orzechami - A720AACF 4DB1 4F9A 9A56 677B98ADFA6D

*** Składamy ciasto: Pierwszy placek układamy w blaszce i smarujemy powidłami ***

Ciasto krówka z orzechami - IMG 8391

*** Na powidła wykładamy krem z kaszki ***

Ciasto krówka z orzechami - 160C5AA2 607A 4E3B A80E 6306DBFA943F

*** Całość przykrywamy kolejnym ciastem ***

Ciasto krówka z orzechami - IMG 8393

*** Na drugim cieście rozsmarowujemy równomiernie masę kajmakową ***

Ciasto krówka z orzechami - IMG 8394

*** Na wierzchu układamy ciasto z masą orzechową ***

Ciasto krówka z orzechami - IMG 8396

*** Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 12 godzin ***

Ciasto krówka z orzechami - IMG 8462

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

Ciasto krówka z orzechami - IMG 4338

Ciasto krówka z orzechami - D5819784 B0C2 4292 9BCE 4ED140BEDA26

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Ciasto krówka z orzechami - IMG 1742

 

 

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry