Jajka faszerowane guacamole


Jajka faszerowane guacamole

Jajeczka nadziane pastą z awokado. Są zdrowe, pyszne i kolorowe, idealne na lekkie śniadanie, kolację lub jako przystawka na przyjęcie. Wyglądają efektownie i wybornie smakują. Polecam!

 

 

Składniki:

6 jajek

1 dojrzałe awokado

1 łyżka soku z limonki

1 mały ząbek czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

1 niewielki pomidor

pół pęczka szczypiorku

szczypta chili, sól, pieprz

Do dekoracji: po kawałku czerwonej i żółtej papryki

 

*** Jajka gotujemy na twardo (nie dłużej niż 10 minut), zalewamy zimną wodą, zbijamy skorupki i zostawiamy do wystudzenia. Następnie obieramy, przekrawamy na połówki, wyjmujemy żółtka i przekładamy do miski. Awokado cieniutko obieramy, kawałek odcinamy i odkładamy do dekoracji,  a resztę również przekładamy do miseczki ***

*** Żółtka i awokado rozgniatamy widelcem. Dodajemy posiekany szczypiorek,  przeciśnięty czosnek, sok z limonki oraz  oliwę i mieszamy. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili ***

*** Pomidora obieramy ze skórki, usuwamy pestki, kroimy w drobną kosteczkę i odsączamy z soku ***

*** Pomidora dodajemy do pasty i delikatnie mieszamy ***

*** Białka wypełniamy farszem ***

*** Papryki i pozostałe awokado kroimy w drobniutką kosteczkę ***

*** Jajeczka dekorujemy z wierzchu kawałkami papryki i awokado ****

*** Jajka faszerowane guacamole należy przygotować nie więcej niż kilka godzin przed podaniem i przechowywać w lodówce, gdyż z biegiem czasu awokado będzie ciemniało ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

Jajka faszerowane

  • IMPREZOWE HITY! PRZEPISY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

KOMENTARZE