Koreczki z tortilli w dwóch wersjach – z salami i z łososiem


Koreczki z tortilli w dwóch wersjach – z salami i z łososiem

Wiadomo jak to jest na imprezie, jedni wolą przekąski z łososiem, inni z wędliną, a nasz pomysł na koreczki zadowoli i jednych i drugich. Pyszne i kolorowe roladki z tortilli zawsze robią furorę wśród gości. Są proste i szybkie w wykonaniu, a zachwycają zarówno smakiem jak i wyglądem. Polecam!

 

Przepis na tortilki z łososiem zamieściłam na blogu już jakiś czas temu, więc umieszczam TUTAJ (KLIK)  link do niego, a poniżej znajdziecie przepis na roladki z salami.

 

 

Składniki:

  • Tortilki z salami:

5 placków tortilli (u mnie tortille w różnych kolorach (smakach) ale można użyć tylko tych tradycyjnych)

ok 10 małych plasterków salami

2 garści rukoli

kawałek czerwonej papryki

kilka cienkich plasterków żółtego sera (u mnie gouda mierzwiony)

1 ogórek gruntowy

serek śmietanowy – kanapkowy

  • Tortilki z łososiem:

Przepis tutaj (KLIK)

 

 

*** Trzy placki tortilli przecinamy na pół, a dwa zostawiamy w całości ***

*** Pierwszą połówkę placka smarujemy delikatnie serkiem i układamy na nim garść rukoli i kilka paseczków ogórka ***

*** Całość ciasno rolujemy ***

*** Na drugiej połówce tortilli rozsmarowujemy serek i układamy 5 plasterków salami, także rolujemy  ***

*** Trzecią połówkę smarujemy serkiem. Układamy plasterki żółtego sera i kilka paseczków papryki, rolujemy ***

*** Cały placek tortilli smarujemy serkiem ***

*** Na jednym końcu placka układamy trzy wcześniej przygotowane roladki ***

*** Wszystko razem ciasno rolujemy. Drugą taką samą roladkę tworzymy z pozostałych składników ***

*** Obie roladki zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na około 1 godzinę ***

*** Po tym czasie odwijamy z foli, kroimy w poprzeczne plastry na około 2 cm ***

*** Gotowe układamy na talerzu i podajemy ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

KOMENTARZE