Boczek grillowany w pysznej marynacie


Boczek grillowany w pysznej marynacie

Aromatyczne, kruche i soczyste mięsko z rusztu, to coś co w sezonie grillowym lubimy najbardziej. Dziś polecam boczek, który przed smażeniem należy umieścić na kilka godzin w domowej, bardzo prostej do wykonania marynacie. Zobaczycie, to mięsko wprost rozpływa się w ustach!

 

 

 

Składniki:

ok 1kg boczku surowego bez kości

Marynata:

1/3 szklanki oliwy lub oleju

4 przeciśnięte ząbki czosnku

1 łyżeczka suszonego oregano

1 łyżeczka suszonej bazylii

1 łyżeczka suszonego majeranku

1 łyżeczka ostrej papryki mielonej

1 łyżeczka słodkiej  papryki mielonej

1 łyżeczka zmielonego pieprzu

2 płaskie łyżeczka soli

1 łyżka ostrej musztardy

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

2 łyżki pikantnego ketchupu

 

 

*** Boczek kroimy w niezbyt cienkie plastry ***

*** W misce umieszczamy wszystkie składniki marynaty ***

*** wszystko dokładnie mieszamy ***

*** Każdy plaster boczku smarujemy z dwóch stron marynatą i układamy w misce. Mięso wkładamy do lodówki na 5-12 godziny ***

*** Boczek grilujemy na rozgrzanym ruszcie po kilka minut z każdej strony ***

*** Podajemy z ulubionymi dodatkami ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • PRZEPISY NA GRILLA! DANIA Z RUSZTU, SAŁATKI I DODATKI DO POTRAW Z GRILLA PRZEPISY TUTAJ

KOMENTARZE