Rogaliki kruche drożdżowe

Rogaliki krucho-drożdżowe

Rogaliki kruche drożdżowe – szybki i pyszny wypiek

Jeśli marzą Ci się delikatne rogaliki kruche, które rozpływają się w ustach, koniecznie wypróbuj ten przepis. Przygotujesz je błyskawicznie – wystarczy zagnieść ciasto, nadziać ulubionym dżemem, zawinąć i od razu piec, bez czekania na wyrastanie. To idealny pomysł na szybki domowy deser, który zawsze się udaje. Rogaliki są puszyste w środku, lekko kruche na zewnątrz i smakują świetnie zarówno na ciepło, jak i na drugi dzień. Sprawdź, jak łatwo je zrobić i zaskocz bliskich pysznym, domowym wypiekiem.

Rogaliki kruche drożdżowe

Składniki na kruche rogaliki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 40g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 200g masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • dżem, powidła lub czekolada – do nadziania
  • lukier do ozdoby

Drożdże rozcieramy z cukrem i odstawiamy na około 10 minut, aż zrobią się płynne.

Drożdże rozcierane z cukrem przed przygotowaniem ciasta

Mąkę z solą przesiewamy do miski, dodajemy sól oraz pokrojone w kostkę zimne masło i rozcieramy palcami tak jak na kruszonkę. Wlewamy płynne drożdże, śmietanę i wbijamy jajka. Zagniatamy ciasto, powinno wyjść elastyczne i dość miękkie.

Składniki na ciasto zagniatane w misce

Ciasta nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia, więc od razu możemy podzielić je na sześć części.

Ciasto podzielone na sześć części na stolnicy

Każdą część ciasta rozwałkowujemy na okrągły placek, który dzielimy na 6 trójkątów. Na szerszej części każdego trójkąta układamy łyżkę dżemu, powideł lub czekolady (u mnie dżem malinowy).

Rozwałkowane ciasto pokrojone na trójkąty z nadzieniem

Ciasto rolujemy zaczynając od szerszego końca z farszem ku węższemu, końcówka ciasta powinna znaleźć się pod rogalikiem. Gotowe rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Rogalików z wierzchu niczym nie smarujemy.

Rogaliki ułożone na blaszce przed pieczeniem

Nasze rogaliki kruche pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 10-15 minut – do mocnego zrumienienia.

Upieczone rogaliki złociste na blasze

Gdy rogaliki kruche lekko przestygną przygotowujemy lukier. W celu uzyskania lukru, cukier puder dokładnie mieszamy z gorącą wodą (ok 1-2 łyżki), dodajemy tyle wody aby uzyskać odpowiednią konsystencję, gęstą ale lejącą. Rogaliki kruche polewamy lukrem i czekamy kilka minut, aż zastygnie.

Lukrowanie świeżo upieczonych rogalików

Gotowe rogaliki kruche drożdżowe

*** Smacznego ***

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

KRUCHE ROGALIKI (CIASTO SEROWE) PRZEPIS TUTAJ

rogaliki serowe na talerzu

SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ

domowe drożdżowe rogaliki

ROGALIKI TRZYSKŁADNIKOWE PRZEPIS TUTAJ

rogaliki z makiem na talerzyku

CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ

Przepisy na ciasta bez pieczenia

POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ

Przepisy na najlepsze ciasta

IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ

30 przepisów na imprezowe przekąski dania i sałatki

NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ

świeże sałatki na stole

DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

jednogarnkowe danie na patelni

DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ

przekąski dla dzieci na przyjęcie

1 komentarz do “Rogaliki krucho-drożdżowe”

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry