Rogaliki kruche drożdżowe – szybki i pyszny wypiek
Jeśli marzą Ci się delikatne rogaliki kruche, które rozpływają się w ustach, koniecznie wypróbuj ten przepis. Przygotujesz je błyskawicznie – wystarczy zagnieść ciasto, nadziać ulubionym dżemem, zawinąć i od razu piec, bez czekania na wyrastanie. To idealny pomysł na szybki domowy deser, który zawsze się udaje. Rogaliki są puszyste w środku, lekko kruche na zewnątrz i smakują świetnie zarówno na ciepło, jak i na drugi dzień. Sprawdź, jak łatwo je zrobić i zaskocz bliskich pysznym, domowym wypiekiem.

Składniki na kruche rogaliki
- 3 szklanki mąki pszennej
- 40g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 200g masła
- 2 jajka
- szczypta soli
- pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
- dżem, powidła lub czekolada – do nadziania
- lukier do ozdoby
Drożdże rozcieramy z cukrem i odstawiamy na około 10 minut, aż zrobią się płynne.
Mąkę z solą przesiewamy do miski, dodajemy sól oraz pokrojone w kostkę zimne masło i rozcieramy palcami tak jak na kruszonkę. Wlewamy płynne drożdże, śmietanę i wbijamy jajka. Zagniatamy ciasto, powinno wyjść elastyczne i dość miękkie.
Ciasta nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia, więc od razu możemy podzielić je na sześć części.
Każdą część ciasta rozwałkowujemy na okrągły placek, który dzielimy na 6 trójkątów. Na szerszej części każdego trójkąta układamy łyżkę dżemu, powideł lub czekolady (u mnie dżem malinowy).
Ciasto rolujemy zaczynając od szerszego końca z farszem ku węższemu, końcówka ciasta powinna znaleźć się pod rogalikiem. Gotowe rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Rogalików z wierzchu niczym nie smarujemy.
Nasze rogaliki kruche pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 10-15 minut – do mocnego zrumienienia.
Gdy rogaliki kruche lekko przestygną przygotowujemy lukier. W celu uzyskania lukru, cukier puder dokładnie mieszamy z gorącą wodą (ok 1-2 łyżki), dodajemy tyle wody aby uzyskać odpowiednią konsystencję, gęstą ale lejącą. Rogaliki kruche polewamy lukrem i czekamy kilka minut, aż zastygnie.
*** Smacznego ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
KRUCHE ROGALIKI (CIASTO SEROWE) PRZEPIS TUTAJ
SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ
ROGALIKI TRZYSKŁADNIKOWE PRZEPIS TUTAJ
CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ
IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ






















apetycznie wyglądaja