Karkówka pieczona z warzywami


Karkówka pieczona z warzywami

Smaczne, aromatyczne i kruche mięso duszone w delikatnym warzywnym sosie to pomysł na inny niż zwykle obiad.

Składniki:

0,5 kg karkówki

pół czerwonej papryki

pół żółtej papryki

1 czerwona cebula

pół niewielkiej cukinii

1 marchewka

kawałek pora

pół pęczka natki pietruszki

1/3 szklanki bulionu

pół pęczka natki pietruszki

przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka oraz ostra, majeranek

olej do smażenia

 

*** Karkówkę kroimy w plastry, nacieramy przyprawami i wkładamy na godzinę do lodówki ***

*** Następnie mięso podsmażamy z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju – do zrumienienia ***

*** Warzywa kroimy w średniej wielkości kawałki. Na dnie żaroodpornego naczynia wykładamy połowę warzyw ***

*** Na warzywa wykładamy podsmażone mięso i na mięso resztę warzyw ***

***Całość polewamy bulionem. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 1 godzinę. W czasie pieczenia mięsa polecam upiec też pyszne ziemniaczki, przepis TUTAJ ***

*** Smacznego ***


KOMENTARZE

2 komentarzy do “Karkówka pieczona z warzywami