Kruche rogaliki z ciasta serowego!
Szybkie, kruche i przepyszne rogaliki. Robi się je łatwo i w zasadzie ekspresowo, gdyż ciasto nie wymaga wyrastania, wyrabiania ani chłodzenia. Jakby tego było mało to na drugi dzień smakują tak samo dobrze, jak nie jeszcze lepiej, jak w dzień pieczenia. Polecam Wam moje kruche rogaliki z ciasta serowego!

Składniki na kruche rogaliki
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 150g miękkiego masła
- 100g miękkiej margaryny
- 200g mielonego białego sera
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania rogalików
- czekolada, marmolada lub ser do nadziania
Z podanych składników zagniatamy ciasto.
Następnie ciasto dzielimy na trzy części i każdą z nich wałkujemy na podsypanym mąką blacie na kształt koła (niezbyt cienko)
Każde koło dzielimy na osiem trójkątów. Na szerszej stronie trójkątów układamy nadzienie (ja rogaliki nadziałam powidłami śliwkowymi i czekoladą).
Ciasto zwijamy i wyginamy w kształt rogala. Końce delikatnie zlepiamy aby nadzienie nie wypłynęło. Zwinięte rogaliki układamy na wyłożonej papierem blaszce.
Rogaliki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem.
Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 15-20 minut do zrumienienia.
Upieczone rogale posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem.
*** Smacznego ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ
ROGALIKI TRZYSKŁADNIKOWE PRZEPIS TUTAJ
MAŚLANE ROGALIKI Z TWAROŻKIEM – PRZEPIS TUTAJ
MAŚLANE CIASTECZKA KWIATKI PRZEPIS TUTAJ
POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ
IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ






















