Chili con carne

Chili con carne z ryżem

Chili con carne

Pikantne, sycące meksykańskie danie oparte na mielonej wołowinie i doprawiane chili. Jest to potrawa dość łatwa i szybka w wykonaniu no i oczywiście pyszna. Polecam spróbować 🙂

SKŁADNIKI :

500 g mielonej wołowiny

4 świeże pomidory lub puszka krojonych pomidorów

1 łyżka oliwy

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 czerwona papryka

1 puszka czerwonej fasoli

1 szklanka bulionu

Przyprawy : 1 łyżeczka chilli w proszku, 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz

Chili con carne zestaw startowy

 

*** Na patelni, na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek, dodać zmieloną wołowinę, doprawić chili, kminkiem i oregano, mieszając zrumieniać z każdej strony ***

Zmielona wołowina

***Dodać pokrojone w kostkę świeże pomidory (lub pomidory z puszki) i podlać lekko bulionem . Wymieszać i doprawić cukrem oraz pieprzem i solą do smaku ***

Chili con carne potrawę dusić pod przykryciem

*** Potrawę dusić pod przykryciem przez około 25 minut na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszając podlewać trochę bulionem. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Przykryć i gotować przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać fasolę, wymieszać i gotować  jeszcze ok. 2 minuty ***

 

Chili con carne z fasolką

*** Danie można spokojnie przygotować wcześniej i później odgrzewać. Podawać z białym ryżem albo z plackami tortilli lub nachosami  ***

Chili con carne z ryżem

*** Danie można także spakować w pudełko i zabrać do pracy- wystarczy podgrzać w mikrofali ***

Chili con carne z ryżem w puedłku

SMACZNEGO 🙂

 

KOMENTARZE