Węgierska zupa zbójnicka - AD6C6145 AD5B 49EC 9C45 2DD2D09D7468

Węgierska zupa zbójnicka

Węgierska zupa zbójnicka

Gęsta, sycąca, rozgrzewająca i bardzo bogata smakowo zupka. Podana ze świeżym pieczywem, świetnie sprawdzi się jako pyszny, zimowy obiad dla całej rodziny. Polecam!

Jest to połączenie dwóch moich ulubionych zimowych dań – aromatycznej węgierskiej zupy gulaszowej i pożywnej zupki wiejskiej  zbójnickiej 😉

 

Węgierska zupa zbójnicka - AD6C6145 AD5B 49EC 9C45 2DD2D09D7468

Węgierska zupa zbójnicka - 22FA448F ABA3 42D3 9E1B 516F5B12FEBA

 

Składniki:

0,5 kg wołowiny gulaszowej

1-2 cebule

2-3 ząbki czosnku

250g pieczarek

1 czerwona papryka

2-3 ziemniaki

1 marchewka

1 puszka czerwonej fasoli

1 – 1,5 litra bulionu lub wody

1 szklanka pikantnego soku pomidorowego

1-2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki

olej do smażenia

Przyprawy: sól, pieprz – do smaku, ok 1-2 łyżki cukru, liść laurowy, majeranek, 3 kulki ziela angielskie i pieprzu

 

Węgierska zupa zbójnicka - 408FEB91 6677 42BC BB3D AFEC8B2B9BA3

 

 

*** Mięso kroimy w niewielką kostkę i oprószamy solą oraz pieprzem ***

Węgierska zupa zbójnicka - D6C449FA DF91 4CAE BC2A 8BD4966E5162

*** Pieczarki kroimy w plasterki lub w ćwiartki ***

Węgierska zupa zbójnicka - 66FD3A97 2368 466A AA2A F0ACA503D4AE

*** Cebulę paprykę, ziemniaki i marchew kroimy w kostkę ***

Węgierska zupa zbójnicka - 0B7B4C87 66E6 4DCB BBE5 EE76549F3EE4

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy mięso z cebulką ciągle mieszając ***

Węgierska zupa zbójnicka - 7E601186 6DCC 403E BCAA 400F15439255

*** Gdy mięso straci surowy kolor dokładamy pieczarki oraz przeciśnięty czosnek, mieszamy i smażymy jeszcze przez około 2-3 minuty ***

Węgierska zupa zbójnicka - F86B582F A96C 4E27 BAB4 3259DB18F285

*** Całość podlewamy niewielką ilością wody- około 1/3 szklanki i dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez około 1 godzinę ***

Węgierska zupa zbójnicka - 9C9BB8D5 80A9 4C02 8ADC 6CC132E9C3E8

*** Następnie dodajemy pokrojoną paprykę, mieszamy ***

Węgierska zupa zbójnicka - 531733EE DDDE 4236 95D8 FD4CF444EC7C

*** Całość przekładamy do garnka, zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy liść laurowy i po 3 kulki ziela angielskiego oraz pieprzu, zagotowujemy. Dodajemy ziemniaki oraz marchewkę. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 15 minut ***

Węgierska zupa zbójnicka - C9791718 6341 45DE A4BD 96A3D6FA06F5

*** Następnie dodajemy fasolę z puszki, mieszamy i gotujemy jeszcze przez ok 10 minut ***

Węgierska zupa zbójnicka - 1A8EEF29 1D37 4624 9952 69D4B9C06DF4

*** Dodajemy sok pomidorowy oraz przecier, mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gotujemy jeszcze kilka minut, aż smaki się połączą i wszystkie składniki będą zupełnie miękkie ***

Węgierska zupa zbójnicka - CE25666E 2916 4C75 9606 ADB401835A4C

*** Zupę podajemy posypaną siekaną zieloną pietruszką ***

Węgierska zupa zbójnicka - AD6C6145 AD5B 49EC 9C45 2DD2D09D7468

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

Węgierska zupa zbójnicka - IMG 3770

Węgierska zupa zbójnicka - B33E1223 4B73 4C5A 888D 6F5DE53112BE

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Węgierska zupa zbójnicka - IMG 1742

Węgierska zupa zbójnicka - IMG 2175 1

3 komentarze do “Węgierska zupa zbójnicka”

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry