Ciasto jogurtowe z makiem


Ciasto jogurtowe z masą makową

Niesamowicie smaczne, ekspresowe i bardzo proste w wykonaniu, a do tego długo świeże. Jak dla mnie to ciasto posiada same plusy. Pyszne połączenie wilgotnego i delikatnego ciasta jogurtowego z aromatyczną masą makową. Świetne ciasto nie tylko na święta ale i do codziennej kawki. Polecam!

 

 

Składniki:

Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 2 godziny przed pieczeniem.

  • CIASTO:

330g gęstego jogurtu naturalnego

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka cukru

2  jajka

2 łyżki soku z cytryny

3/4 szklanki oleju

  • Lukier pomarańczowy:

1 szklanka cukru pudru

sok z połowy pomarańczy

  • Dodatkowo:

pół puszki gotowej masy makowej

 

 

 

 

*** Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę ***

*** Dodajemy olej, sok z cytryny oraz  jogurt i miksujemy na najniższych obrotach miksera, tylko do momentu połączenia się składników w jednolitą  masę (nie dłużej!) ***

*** Następnie do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy dokładnie łyżką (nie mikserem) ***

*** Dno foremki (moja ma wymiary 26×26 cm)  wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy i wyrównujemy ***

*** Na wierzchu wykładamy łyżką masę makową po całej powierzchni ciasta ***

*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok. 40-45 minut – do suchego patyczka ***

*** Gdy ciasto przestygnie przygotowujemy lukier: cukier puder mieszamy z sokiem z pomarańczy ***

*** Ciasto polewamy równomiernie lukrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

3.1 15 votes
Article Rating

Leave a Reply

4 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Elka
Elka
10 miesięcy temu

Przepis do bani, robiony 2 razy i wychodzi zakalec, a trzymajac dluzej przypala sie a w srodku dalej zakalec. Porazka. Szkoda produktow i czasu. Piekarnik jest dobry a kucharka nie nalezy do poczatkujacych.

Aneta
Aneta
11 miesięcy temu

Dziękuję często korzystam z Pani przepisów są rewelacyjne, zdrowych i spokojnych Świąt życzę

Anonimowo
Anonimowo
11 miesięcy temu

Jak przechowywać to ciasto?