Bigos zbójnicki - DA63C76C E0FA 4B26 8214 F3172517CC09

Bigos zbójnicki

Bigos zbójnicki

Pożywny, aromatyczny i wyśmienity w smaku bigos na bogato. Z dużą ilością różnych gatunków mięs, grzybów, suszonych śliwek i wina. Idealne potrawa na świąteczny stół, ale także świetnie sprawdzi się  jako rozgrzewające danie w chłodne dni. Polecam!

 

Bigos zbójnicki - DA63C76C E0FA 4B26 8214 F3172517CC09

 

 

Składniki:

1 główka białej kapusty

1,5 kg kapusty kiszonej

1 kg wołowiny

1 kg wieprzowiny (użyłam karkówki)

300g boczku wędzonego

3 kiełbasy

2 cebule

100g suszonych grzybów

ok 300g pieczarek

10 suszonych śliwek

1 szklanka bulionu

2 szklanki wytrawnego wina

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyżki musztardy (najlepiej ostrej)

przyprawy: sól, pieprz,2-3 liście laurowe, 5 kulek ziela angielskiego, 5 ziaren jałowca, 2 łyżki majeranku

 

 

*** Suszone grzyby myjemy, przekładamy do garnuszka, zalewamy niewielką ilością wody i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na około 15 minut, żeby zmiękły ***

Bigos zbójnicki - E1F6875D 39C4 40C6 A095 068E3DF08FFA

*** Boczek kroimy w kosteczkę, wrzucamy na patelnię i wysmażamy tłuszcz. Dodajemy pokrojoną wkostkę cebulę oraz kiełbasę i smażymy przez chwilę ***

Bigos zbójnicki - 6BB69068 C753 4084 A1D8 D3144EC376F7

*** Na patelnię dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i całość smażymy, aż grzyby zbrązowieją ***

Bigos zbójnicki - 30BEE194 6593 481D A827 46FC8A457459

*** Całość przekładamy na talerz, a na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy pokrojone w kostkę mięsa. Gdy mięso zrumieni się zalewamy je szklanką wina i całość dusimy przez około 30 minut. Po tym czasie na patelnię dodajemy ponownie wędliny z pieczarkami, a także pokrojone na pół śliwki, ziele angielskie, liść laurowy, delikatnie solimy oraz pieprzymy, mieszamy i dusimy jeszcze przez około 15 minut ***

Bigos zbójnicki - BB83FA4C D8AD 4BA3 A2E2 D68ACC80C033

*** Kapustę kiszoną odciskamy, płuczemy zimną wodą, kroimy i wrzucamy do garnka ***

Bigos zbójnicki - 6669525D C6A9 430B AE78 86F3A86BBA0D

*** Świeżą kapustę kroimy i również wrzucamy do garnka. Całość zalewamy bulionem, mieszamy i zagotowujemy ***

Bigos zbójnicki - A1063B72 DDC8 4805 988E 7127DBA6B4CC

*** Do garnka z kapustą dodajemy mięsa z patelni oraz suszone grzyby wraz z wodą w której się moczyły. Całość mieszamy i gotujemy na niewielkim ogniu przez co najmniej dwie godziny, aż mięso całkowicie zmięknie. W trakcie gotowania bigos często mieszamy i podlewamy winem. Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy i musztardę oraz przyprawiamy do smaku ***

Bigos zbójnicki - B317FA66 5E6A 4D42 A390 9F08FD7D4752

*** Całość dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze przez około 10 minut ***

Bigos zbójnicki - DA63C76C E0FA 4B26 8214 F3172517CC09

*** SMACZNEGO ***

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry