Galart drobiowo-wieprzowy z warzywami i jajkiem - 9AE53343 88BC 4C24 9DE0 54086188BDE0

Galart drobiowo-wieprzowy z warzywami i jajkiem

Galart drobiowo-wieprzowy z warzywami i jajkiem

Mięsno warzywna galaretka to bardzo smaczna i efektowna przekąska, która pięknie przyozdobi nam zarówno świąteczny jak i imprezowy stół. Danie możemy wykonać w specjalnej plastikowej foremce z kominem lub w foremce do babki albo zwykłej misce. Galart zazwyczaj podawany jest z sokiem z cytryny (lub octem) oraz świeżym pieczywem.

 

Galart drobiowo-wieprzowy z warzywami i jajkiem - 917A7B32 A7D1 44B7 9EC8 695AA7186D22

 

Składniki:

0,5 kg mięsa (u mnie 2 udka z kurczaka oraz łopatka wieprzowa)

2 jajka

1 marchewka

1 korzeń pietruszki

kawałek selera

kawałek pora

3 ziela angielskie

2 liście laurowe

4 ziarenka pieprzu

żelatyna

mieszanka warzyw w puszce (groszek, kukurydza, papryka)

natka pietruszki

sól, sok z cytryny, granulowany czosnek

1 łyżka oleju

 

Galart drobiowo-wieprzowy z warzywami i jajkiem - 124F75D5 7A05 4F12 BC92 0775E4CF43D5

 

*** Do garnka wkładamy mięso, marchewkę, seler, pietruszkę oraz pora. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Całość zalewamy zimną wodą i gotujemy na wolnym ogniu, do momentu, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania wywar doprawiamy do smaku solą ***

Galart drobiowo-wieprzowy z warzywami i jajkiem - DAEE6A93 10E7 428B 96AC 4E67DECFDF7A e1554450490679

*** Kiedy mięso i warzywa są miękkie wyjmujemy je, a wywar przecedzamy przez sitko wyłożone gazą aby był klarowny. Do gorącego wywaru wsypujemy żelatynę (ilość żelatyny zależy ilości wywaru i zaleceń producenta żelatyny, które znajdziemy na opakowaniu). Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy delikatnie do smaku sokiem z cytryny oraz granulowanym czosnkiem i odkładamy do ostygnięcia ***

Galart drobiowo-wieprzowy z warzywami i jajkiem - DA638274 8E74 48F3 9325 EE646F18AA0B e1554450656383

*** Jajka gotujemy na twardo, obieramy, studzimy i kroimy na ćwiartki ***

Galart drobiowo-wieprzowy z warzywami i jajkiem - 00C0A7B4 534C 466D 9E05 62D6361819EE

*** Mięso oraz marchew (i opcjonalnie pietruszkę oraz seler) kroimy w kostkę ***

Galart drobiowo-wieprzowy z warzywami i jajkiem - 99B98CD3 362D 41E9 939C 15655CBC4DD2

*** Foremkę lub miseczkę smarujemy dokładnie 1 łyżką oleju ***

Galart drobiowo-wieprzowy z warzywami i jajkiem - 98E7FFF3 622A 4826 813C 1E4DB7AC32A0

*** Na dnie foremki układamy ćwiartki jajek – żółtkiem do dołu ***

Galart drobiowo-wieprzowy z warzywami i jajkiem - 5BD488C9 8702 40AB 9225 1C9A8D2C4E37

*** Na jajkach układamy połowę warzyw z puszki (możemy również wyłożyć trochę pokrojonych gotowanych warzyw). Całość zalewamy ostudzonym wywarem z żelatyną. Wlewamy taką ilość wywaru aby był on 2 milimetry ponad składnikami. Foremkę wkładamy do lodówki aby galaretka stężała ***

Galart drobiowo-wieprzowy z warzywami i jajkiem - 241F9401 50CC 4359 859B E38EA4A6E565

*** Gdy pierwsza warstwa zastygnie wykładamy połowę pokrojonego mięsa, zalewamy żelatyną (także 2 milimetry powyżej składników) i ponownie wkładamy do lodówki aby stężało ***

Galart drobiowo-wieprzowy z warzywami i jajkiem - CF55A068 8330 41BD 8E97 F86C72C00635

*** Następnie układamy kolejną warstwę warzyw (warzywa z puszki oraz gotowane), zalewamy wywarem i wkładamy ponownie do lodówki aby żelatyna dobrze zastygła ***

Galart drobiowo-wieprzowy z warzywami i jajkiem - 703EF263 1845 43FB 9DE9 201C79770D8A

*** Następnie wykładamy resztę mięsa, zalewamy do pełna żelatyną i odstawiamy na kilka godzin do lodówki aby całość dobrze stężała ***

Galart drobiowo-wieprzowy z warzywami i jajkiem - 623716F5 ACDB 4023 8CD0 3D03666135F4

*** Jeżeli byłby problem z wyjęciem galartu, foremkę można włożyć na chwileczkę do ciepłej wody ***

Galart drobiowo-wieprzowy z warzywami i jajkiem - 9AE53343 88BC 4C24 9DE0 54086188BDE0

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

Galart drobiowo-wieprzowy z warzywami i jajkiem - C19FCF4B 9D66 401E 9B0B 77F9D688A709

Galart drobiowo-wieprzowy z warzywami i jajkiem - 311C8C65 BE7D 46DB 8388 AEE160732D79

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry