Babka jogurtowa
Przepyszna babka na jogurcie naturalnym ozdobiona polewą czekoladową. Jest wilgotna, miękka oraz mięsista i długo zachowuje świeżość. Idealna na nadchodzące Święta Wielkanocne!
UWAGA! WSZYSTKIE SKŁADNIKI MUSZĄ BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ!
SZKLANKA MA U MNIE POJEMNOŚĆ 250 ml
Składniki:
3 jajka
1 szklanka jogurtu naturalnego
3 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru
0,5 szklanki oleju lub roztopionego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Polewa:
50g czekolady mlecznej lub gorzkiej + 3 łyżki mleka
50g białej czekolady + 3 łyżki mleka
- Dodatkowo:
1 łyżka margaryny lub masła do wysmarowania foremki
2-3 łyżki bułki tartej (lub kaszy manny) do obsypania foremki
*** Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę.Dodajemy jogurt oraz olej lub roztopione i wystudzone masło (u mnie masło) i dokładnie mieszamy ***
*** Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy dokładnie łyżką, do połączenia się składników ***
*** Gotowe ciasto przekładamy do foremki na babkę (użyłam foremki z kominem o średnicy 22cm). Blaszkę smarujemy wcześniej tłuszczem i obsypujemy bułką tartą ***
*** Babkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 45 minut – do suchego patyczka ***
*** W dwóch osobnych rondelkach rozpuszczamy czekolady z mlekiem i tak powstałymi polewami dekorujemy ciasto ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ
- CIASTA I WYPIEKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ
Upiekłam poraz pierwszy. Smaczna, dość duża i podzielna. Dziękuję za inspirację.
Przepis super ja robie z olejem i jugortem greckim i do tego lukier cytrynowy ze szczyptą kurkumy pycha dzieki za przepis
Ile masła?
Użyłam około 120 gram masła
Ile tego masła w gr wychodzi na pół szklanki?
Użyłam około 120gram masła
Jaka średnica formy
Użyłam foremki z kominem o średnicy 22 centymetry.
ale ile tego jogurtu
Gratuluję wypieki! Ja bardzo lubię babki, ale trochę się boję tych jogurtowych, bo już miałam zakalec mimo trzymania się zasad związanych z temperaturą i nie przebijaniem masy 😀
Cudowna Ci wyszła 🙂