Kociołek drwala - DF6D58E3 E008 44E2 8398 534E13DA3B4B

Kociołek drwala

Kociołek drwala

Treściwe, sycące i mega smaczne danie jednogarnkowe. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Można je podać ze świeżym pieczywem albo z kaszą, pyzami lub ziemniaczkami. Polecam!

 

Kociołek drwala - DF6D58E3 E008 44E2 8398 534E13DA3B4B

Kociołek drwala - 422E4FA3 6CFD 4B93 B52B 4985E8F2534A

 

Składniki:

0,5kg karkówki wieprzowej

1-2 ulubione kiełbasy

ok 30dkg pieczarek

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 puszka krojonych pomidorów

1 papryka (u mnie pół żółtej i pół czerwonej)

1 szklanka czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego)

1 szklanka wody

1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, liść laurowy, ziele angielskie, cukier

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

olej do smażenia

 

Kociołek drwala - 5A5F03B6 2D0C 484B B0A4 9DDB9C551ABD

 

 

*** Karkówkę kroimy w średniej wielkości kostkę ***

Kociołek drwala - F9BF9390 BED3 468D 8A18 D31E66D5C325

*** Mięso oprószamy przyprawami (solą, pieprzem, majerankiem i papryką), mieszamy i smażymy na rozgrzanym oleju, aż straci surowy kolor ***

Kociołek drwala - 2D0861E8 3B07 4487 893F A6EDE86862D3

*** Zrumienioną karkówkę zdejmujemy z patelni. Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy ***

Kociołek drwala - 03F4E955 6474 4A99 AE56 524E0E031F60

*** Kiełbasę zdejmujemy i dokładamy do mięsa. Na patelni podsmażamy pieczarki z pokrojoną w kostkę cebulą, pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy ***

Kociołek drwala - 5DD13035 EB8A 40B7 A9A1 03E1CBF8CA11

*** Na patelnię dodajemy mięso z kiełbasą oraz pokrojoną w paseczki paprykę ***

Kociołek drwala - 13879C32 B07C 424F 85D0 FF6BF049DBA0

*** Całość zalewamy winem i gotujemy przez kilka minut na dużym ogniu często mieszając. Następnie wlewamy wodę i zagotowujemy ***

Kociołek drwala - A76C3122 C5E5 4229 90B6 40B4E05375A5

*** Dodajemy pomidory z puszki, mieszamy ***

Kociołek drwala - 1B624F59 79A5 44B0 8E53 D21853BEF47A

*** Dodajemy liść laurowy i dwie kulki ziela angielskiego. Całość dusimy już na niewielkim ogniu przez około 30 minut – do miękkości mięsa ***

Kociołek drwala - 32F0E29C 6A81 4A09 8D2A 2DFD55D8FDA9

*** Po tym czasie sos zaciągamy mąką – do szklanki wsypujemy mąkę, dolewamy około 50ml wody, mieszamy i wlewamy do gotującego się dania, mieszamy i gotujemy, aż potrawa zgęstnieje. Na koniec całość doprawiam do smaku (solą, pieprzem, papryką i cukrem) i posypujemy siekaną pietruszką ***

Kociołek drwala - DF6D58E3 E008 44E2 8398 534E13DA3B4B

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

Kociołek drwala - IMG 3770

Kociołek drwala - 48D61DF8 238D 456A A06B 63925132F628

Kociołek drwala - 93EEE8F8 9D45 4E41 A46D 4B44AA435F7F

Kociołek drwala - IMG 1742

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry