Ziołowe risotto z warzywami


Ziołowe risotto z warzywami

Dziś serwuje danie iście wegetariańskie- pyszny maślano-ziołowy ryż z kolorowymi warzywami! Potrawa jest tak smaczna, że prawie rozpływa się w ustach, mogłabym ją jeść na okrągło. Polecam Wam spróbować :))

 

Składniki:

1 szklanka ryżu

2 łyżki masła ( najlepiej klarowanego )

1 łyżeczka kurkumy

Po pół łyżeczki soli i pieprzy

po pół łyżeczki: oregano, bazylii, tymianku, rozmarynu- zioła mogą być świeże lub suszone

1 mała cukinia

1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół pomarańczowej)

2 ząbki czosnku

3 łyżki kukurydzy konserwowej

3 łyżki groszku konserwowego

1 łyżka oleju do smażenia

 

*** W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy kurkumę, sól, pieprz oraz zioła i wsypujemy ryż. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 10 minut aby ryż przeszedł masłem i przyprawami. ***

***  Następnie zalewamy dwiema szklankami wrzątku i gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając przez około 15 minut, aż ryż wchłonie całą wodę i zrobi się miękki ***

*** Na patelni podsmażamy w niewielkiej ilości oleju drobno pokrojoną cukinie oraz paprykę, pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty czosnek ***

*** Gdy warzywa zmiękną łączmy je z ugotowanym już ryżem. Następnie dodajemy do potrawy po około 3 łyżki kukurydzy i groszku z puszki ***

*** Wszystko razem mieszamy, lekko podsmażamy i gotowe ***

*** SMACZNEGO ***


KOMENTARZE

3 komentarzy do “Ziołowe risotto z warzywami