Ogórki w zalewie gyros


Ogórki w zalewie gyros

Rewelacyjna sałatka ogórkowa w zalewie z przyprawą gyros. Słyszałam o tych ogóreczkach wiele pochwał, więc postanowiłam również spróbować, i powiem Wam, że jest to strzał w dziesiątkę. Pyyyszne! Warto zrobić 🙂

 

 

Składniki:

2 kg ogórków gruntowych

3 papryki

3 marchewki

3 cebule

2 ząbki czosnku

2 łyżki soli kamiennej

2,5 szklanki cukru

1 szklanka octu 10%

0,5 szklanki oleju

25g przyprawy gyros

 

 

*** Ogórki myjemy i kroimy w grube plastry ***

*** Pokrojone ogórki przekładamy do dużej miski i zasypujemy solą. Dokładnie mieszamy ***

*** Marchew obieramy i kroimy w krążki ***

*** Cebulę kroimy w średniej wielkości kawałki ***

*** Papryki (u mnie dwie czerwone i jedna żółta) kroimy w dużą kostkę ***

*** Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie pokrojone warzywa przekładamy do miski z warzywami ***

*** Wszystko dokładnie mieszamy ***

*** Następnie do miseczki wsypujemy cukier, wlewamy ocet oraz olej i wsypujemy przyprawę gyros ***

*** Całość dokładnie mieszamy ***

*** Tak przygotowaną zalewę wlewamy do miski z warzywami i wszystko dokładnie mieszamy  ***

*** Całość odkładamy na 6 godzin. Co jakiś czas warzywa mieszamy.  Z początku zalewy będzie mało, ale z biegiem czasu warzywa puszczą sok i zalewy przybędzie ***

*** Po tym czasie ogórki razem z zalewą przekładamy do słoiczków ***

*** Słoiczki zakręcamy i pasteryzujemy. Pasteryzacji można dokonać w garnku, w piekarniku albo w zmywarce ***

*Sposoby pasteryzacji:

  1. W garnku – Na dnie umieszczamy ściereczkę, układamy słoiki, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików, zagotowujemy i pasteryzujemy (gotujemy na małym ogniu) przez około 15 minut. Pozostawiamy w garnku do wystudzenia.
  2. W piekarniku – Słoiki układamy na blaszce, wkładamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 130’C i pasteryzujemy przez 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy słoiki do wystudzenia.
  3. W zmywarce – Słoiki układamy w zmywarce wieczkami do dołu, ustawiamy cykl myjący na minimum 75’C lub wyższy. Nie dodajemy żadnych detergentów myjących! Włączamy zmywarkę i czekamy, aż zakończy program. Po tym czasie otwieramy drzwiczki i pozostawiamy przetwory do wystygnięcia.

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:


KOMENTARZE

35 komentarzy do “Ogórki w zalewie gyros