Ogórki w zalewie gyros


Ogórki w zalewie gyros

Rewelacyjna sałatka ogórkowa w zalewie z przyprawą gyros. Słyszałam o tych ogóreczkach wiele pochwał, więc postanowiłam również spróbować, i powiem Wam, że jest to strzał w dziesiątkę. Pyyyszne! Warto zrobić 🙂

 

 

Składniki:

2 kg ogórków gruntowych

3 papryki

3 marchewki

3 cebule

2 ząbki czosnku

2 łyżki soli kamiennej

2,5 szklanki cukru

1 szklanka octu 10%

0,5 szklanki oleju

25g przyprawy gyros

 

 

*** Ogórki myjemy i kroimy w grube plastry ***

*** Pokrojone ogórki przekładamy do dużej miski i zasypujemy solą. Dokładnie mieszamy ***

*** Marchew obieramy i kroimy w krążki ***

*** Cebulę kroimy w średniej wielkości kawałki ***

*** Papryki (u mnie dwie czerwone i jedna żółta) kroimy w dużą kostkę ***

*** Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie pokrojone warzywa przekładamy do miski z warzywami ***

*** Wszystko dokładnie mieszamy ***

*** Następnie do miseczki wsypujemy cukier, wlewamy ocet oraz olej i wsypujemy przyprawę gyros ***

*** Całość dokładnie mieszamy ***

*** Tak przygotowaną zalewę wlewamy do miski z warzywami i wszystko dokładnie mieszamy  ***

*** Całość odkładamy na 6 godzin. Co jakiś czas warzywa mieszamy.  Z początku zalewy będzie mało, ale z biegiem czasu warzywa puszczą sok i zalewy przybędzie ***

*** Po tym czasie ogórki razem z zalewą przekładamy do słoiczków ***

*** Słoiczki zakręcamy i pasteryzujemy. Pasteryzacji można dokonać w garnku, w piekarniku albo w zmywarce ***

*Sposoby pasteryzacji:

  1. W garnku – Na dnie umieszczamy ściereczkę, układamy słoiki, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików, zagotowujemy i pasteryzujemy (gotujemy na małym ogniu) przez około 15 minut. Pozostawiamy w garnku do wystudzenia.
  2. W piekarniku – Słoiki układamy na blaszce, wkładamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 130’C i pasteryzujemy przez 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy słoiki do wystudzenia.
  3. W zmywarce – Słoiki układamy w zmywarce wieczkami do dołu, ustawiamy cykl myjący na minimum 75’C lub wyższy. Nie dodajemy żadnych detergentów myjących! Włączamy zmywarkę i czekamy, aż zakończy program. Po tym czasie otwieramy drzwiczki i pozostawiamy przetwory do wystygnięcia.

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

26
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
gumbee
Gość
gumbee

Pyszne ogóreczki! Dałam połowę ilości cukru i wyszły w sam raz. Zdecydowanie do powtórzenia w większej porcji

Paulina
Gość
Paulina

Czy zalewa musi zakrywac warzywa w sloiku, mi wystarczylo zalewy na 3/4 wysokosci.

Anonimowo
Gość
Anonimowo

Można ta sałatkę zrobić z ogórkami szklarniowymi?

Maria
Gość
Maria

Witam a czy ma Pani może przepis na ostrzejszą zalewę? Zastanawiam się czy mogę zamiast przyprawy gyros dać chili tylko boję się że może coś nie będzie do siebie pasować? Jak Pani uważa?

Anonimowo
Gość
Anonimowo

Pyszne ogóreczki. Chyba zrobię jeszcze jedną porcje bo te zjemy jeszcze pewnie przed zimą

Lilla Gajda
Gość
Lilla Gajda

A proszę powiedzieć czy odlewa Pani wodę jak ogórki puszczą sok czy dodaje Pani całą tą zalewę do tego soku.

Agnieszka Gutowska
Gość
Agnieszka Gutowska

Dałam dużo mniej cukru, trochę więcej przyprawy do gyrosa, odrobinę ostrej papryki i ok. 2 łyżek koncentratu pomidorowego do zalewy. Na surowo było b. dobre. Efekt ostateczny jeszcze nieznany

Kamil la
Gość
Kamil la

Robiłam ogórki w zalewie gyros. Wyszły mi jakieś gluty a nie zalewa. Ogólnie ohydnie to wygląda. W smaku dobre ale te gluty wywołują u mnie odruch wymiotny. Więcej ich nie zrobię. Nie polecam jeśli jest ktoś uczulony na jakość sałatek.

Gość
Gość
Gość

Witam. Czy zamiast soli kamiennej można dodać zwykłą?

Iwcia
Gość
Iwcia

Witam,ma być dwie szklanki cukru czy dwie łyżki?

Aneta
Gość
Aneta

Rewelacyjne. Pierwszy raz pasteryzowałam słoiki w piekarniku i wyszło super, wszystkie słoiki się zamknęły. Dziękuje za ten super pomysł. Jeśli chodzi o ogóreczki to… niebo w gębie! Muszę zrobić kolejną porcje 😉

Magda
Gość
Magda

Zdecydowanie nasze smaki. Pyszneee! To już któryś z kolei przepis z tego bloga, który wypróbowałam i zawsze jestem zachwycona. Wszystko wychodzi i jest bardzo smaczne. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Anonimowo
Gość
Anonimowo

Ja użyłam octu jabłkowego i wszystko się udało.

AGATA
Gość
AGATA

Można zastąpić ocet 10% octem jabłkowym ?

Hiacynta
Gość
Hiacynta

A może ma Pani jakiś pomysł na sałatkę z fasolką szparagową? Mam jej duzo w ogródku i nie wiem co z nią zrobić …. 🙂

Anonimowo
Gość
Anonimowo

Pyszne, moje smaki:) Mi wyszło z tych proporcji 8 półlitrowych słoików.

Milena
Gość
Milena

Witam Pasteryzowane 30 minut od wstawienia do piekarnika czy od zagrzania się do 130 stopni?

Anonimowo
Gość
Anonimowo

A ile słoików wychodzi z tej porcji.

Anonimowo
Gość
Anonimowo

Czy może być przyprawa kebab-gyros?