Babka z serduszkiem
W sumie to połączyłam tu dwa zwyczajne ciasta czyli klasyczną babkę i murzynka, a jednak efekt końcowy zachwyca. Upiekłam tą serduszkową babeczkę na walentynki i muszę powiedzieć że cieszyła się wielkim powodzeniem 🙂 Polecam!
Składniki
Na ciemne ciasto:
- 1/2 kostki margaryny „Kasi”
- 3/4 szklanki cukru
- 4 łyżki kakao1/4 szklanki wody
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na jasne ciasto:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1/4 szklanki przegotowanej wody
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 1/3 szklanki oleju
- Szczypta soli
- Łyżeczka proszku do pieczenia
Najpierw przygotowujemy ciemne ciasto:
W małym garnku zagotowujemy margarynę z cukrem, wodą i kakao- mieszamy tak długo aż cukier się rozpuści i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem i dodajemy razem z jajkami do ostudzonej polewy z garnka. Całość wylewamy na płaską blachę i pieczemy 20-25 minut ( do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180’C
Z wystudzonego ciasta wycinamy foremką do pierniczków serduszka
Następnie robimy jasne ciasto: białka ubijamy na sztywno z solą, dodajemy cukier, żółtka, wodę, olej, mąkę i proszek do pieczenia- wszystko razem mieszamy.
Do foremki ( u mnie o wymiarach 30cm x 10cm ) wylewamy trochę ciasta tak aby przykryć spód i wykładamy ciasno nasze serduszka jedno przy drugim
Następnie wylewamy delikatnie, najlepiej za pomocą łyżki, ciasto na boki i na górę, przykrywając serduszka. Babkę pieczemy przez 40 min (do suchego patyczka) w temperaturze 180′ C
Ciasto można posypać cukrem pudrem, polukrować lub polać polewą czekoladową
Tak wygląda babka z serduszkiem wykonana z mojego przepisu na babkę i na murzynka
*** SMACZNEGO 🙂 ***
POLECAM TAKŻE:
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ









