Babka z serduszkiem - 80D27CFB C05B 4951 8D7C 1F8E709BEF05

Babka z serduszkiem

Babka z serduszkiem

W sumie to połączyłam tu dwa zwyczajne ciasta czyli klasyczną babkę i murzynka, a jednak efekt końcowy zachwyca. Upiekłam tą serduszkową babeczkę na walentynki i muszę powiedzieć że cieszyła się wielkim powodzeniem 🙂 Polecam!

Babka z serduszkiem

Składniki

Na ciemne ciasto:

  • 1/2 kostki margaryny „Kasi”
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao1/4 szklanki wody
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na jasne ciasto:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki przegotowanej wody
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1/3 szklanki oleju
  • Szczypta soli
  • Łyżeczka proszku do pieczenia

Najpierw przygotowujemy ciemne ciasto:

W małym garnku zagotowujemy margarynę z cukrem, wodą i kakao- mieszamy tak długo aż cukier się rozpuści i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem i dodajemy razem z jajkami do ostudzonej polewy z garnka. Całość wylewamy na płaską blachę i pieczemy 20-25 minut ( do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180’C

Z wystudzonego ciasta wycinamy foremką do pierniczków serduszka

Babka z serduszkiem przygotowanie

Następnie robimy jasne ciasto: białka ubijamy na sztywno z solą, dodajemy cukier, żółtka, wodę, olej, mąkę i proszek do pieczenia- wszystko razem mieszamy.
Do foremki ( u mnie o wymiarach 30cm x 10cm ) wylewamy trochę ciasta tak aby przykryć spód i wykładamy ciasno nasze serduszka jedno przy drugim

Serduszka z ciasta

Następnie wylewamy delikatnie, najlepiej za pomocą łyżki, ciasto na boki i na górę, przykrywając serduszka. Babkę pieczemy przez 40 min (do suchego patyczka) w temperaturze 180′ C

Babka z serduszkiem

Ciasto można posypać cukrem pudrem, polukrować lub polać polewą czekoladową

Tak wygląda babka z serduszkiem wykonana z mojego przepisu na babkę i na murzynka

Babka na walentynki

*** SMACZNEGO 🙂 ***

POLECAM TAKŻE:

  • NAJLEPSZE PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA  KLIKNIJ TUTAJ

Babka z serduszkiem - IMG 2028

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry