Pierogi z mięsem
Metodą prób i błędów doszłam do idealnego ciasta na pierogi. Cieniutkie, cudownie maślane, z mięsnym farszem- pycha. Pierożki są dość pracochłonne ale efekt i smak rekompensują w pełni poświęcony im czas :). Poniżej szybki przepis na pierogi z mięsem.
Składniki na farsz:
- 0,5 kg mięsa- pieczonego, gotowanego lub smażonego (ja zazwyczaj mięso na farsz piekę w piekarniku w rękawie)
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka startego imbiru
- sól, pieprz, majeranek, maggi w płynie, gałka muszkatołowa, papryka słodka i ostra
Mięso należy zmielić lub bardzo drobno pokroić
Mięso przyprawiłam już przed pieczeniem w piekarniku ale i tak po zmieleniu trzeba je jeszcze doprawić ponieważ smak musi być dość intensywny. Ja dodałam po łyżeczce soli, pieprzu, papryki słodkiej oraz ostrej, gałki muszkatołowej, łyżkę majeranku, kilka kropel maggi i przeciśnięty czosnek oraz starty imbir. Farsz nie może być zbyt suchy (jeżeli taki jest można dodać trochę sosu od pieczenia mięsa lub więcej maggi w płynie a mniej soli)
Składniki na ciasto na pierogi
- 100 ml wody
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- sól i pieprz
Do małego garnka wlać wodę, dodać masło i gotować aż tłuszcz się stopi.
Na stolnicy wysypać mąkę, posypać ją łyżeczką soli oraz pieprzu i zagnieść z wodą ze stopionym masłem (na ciepło) oraz jajkiem.
Jeżeli ciasto będzie zbyt klejące możemy dodać troszkę więcej mąki ale nie za dużo żeby nie było problemu ze sklejaniem pierogów.
Odkrawamy 1/4 ciasta i bardzo cieniutko rozwałkowujemy. Za pomocą szklanki wycinamy kółeczka.
Na każdym kółeczku kładziemy łyżeczkę farszu i zaklejamy za pomocą widelca.
Sklejone pierożki układamy na podsypanym mąką blacie i przykrywamy ściereczką aby nie wyschły.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli oraz łyżką oliwy i wrzucamy pierogi, całość gotujemy dwie minuty od momentu wypłynięcia.
Po ugotowaniu dobrze jest pierogi z mięsem (jeszcze na gorąco) posmarować masłem aby się nie posklejały.
Pierogi z mięsem można podawać polane zrumienioną na maśle cebulką
*** Smacznego***
Polecam spróbować: Pierogi z białą kiełbasą i chrzanem
















