Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

Metodą prób i błędów doszłam do idealnego ciasta na pierogi. Cieniutkie, cudownie maślane, z mięsnym farszem- pycha. Pierożki są dość pracochłonne ale efekt i smak rekompensują w pełni poświęcony im czas :). Poniżej szybki przepis na pierogi z mięsem.

Składniki na farsz:

  • 0,5 kg mięsa- pieczonego, gotowanego lub smażonego (ja zazwyczaj mięso na farsz piekę w piekarniku w rękawie)
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka startego imbiru
  • sól, pieprz, majeranek, maggi w płynie, gałka muszkatołowa, papryka słodka i ostra

Mięso należy zmielić lub bardzo drobno pokroić

Mieso na pierogi

Mięso przyprawiłam już przed pieczeniem w piekarniku ale i tak po zmieleniu trzeba je jeszcze doprawić ponieważ smak musi być dość intensywny. Ja dodałam po łyżeczce soli, pieprzu, papryki słodkiej oraz ostrej, gałki muszkatołowej, łyżkę majeranku, kilka kropel maggi i przeciśnięty czosnek oraz starty imbir. Farsz nie może być zbyt suchy (jeżeli taki jest można dodać trochę sosu od pieczenia mięsa lub więcej maggi w płynie a mniej soli)

Farsz na pierogi

Składniki na ciasto na pierogi

  • 100 ml wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • sól i pieprz

Do małego garnka wlać wodę, dodać masło i gotować aż tłuszcz się stopi.

Ciasto na pierogi

Na stolnicy wysypać mąkę, posypać ją łyżeczką soli oraz pieprzu i zagnieść z wodą ze stopionym masłem (na ciepło) oraz jajkiem.

Ciasto na pierogi przygotowanie

Jeżeli ciasto będzie zbyt klejące możemy dodać troszkę więcej mąki ale nie za dużo żeby nie było problemu ze sklejaniem pierogów.

Gotowe ciasto na pierogi

Odkrawamy 1/4 ciasta i bardzo cieniutko rozwałkowujemy. Za pomocą szklanki wycinamy kółeczka.

Przygotowujemy ciasto na pierogi

Na każdym kółeczku kładziemy łyżeczkę farszu i zaklejamy za pomocą widelca.

Przygotowanie pierogów z mięsem

Sklejone pierożki układamy na podsypanym mąką blacie i przykrywamy ściereczką aby nie wyschły.

Przygotowanie pierogów

W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli oraz łyżką oliwy i wrzucamy pierogi, całość gotujemy dwie minuty od momentu wypłynięcia.

Gotujemy pierogi

Po ugotowaniu dobrze jest pierogi z mięsem (jeszcze na gorąco) posmarować masłem aby się nie posklejały.

Pierogi z mięsem przepis

Pierogi z mięsem można podawać polane zrumienioną na maśle cebulką

Pierogi z mięsem na talerzu

*** Smacznego***

Polecam spróbować: Pierogi z białą kiełbasą i chrzanem

Pierogi z białą kiełbasą i chrzanem

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry