Malinowa księżniczka


Malinowa księżniczka

Obłędnie pyszne i bardzo efektowne ciasto, które z pewnością zasmakuje wszystkim gościom. Idealne na przyjęcie.

Nie przerażajcie się ilością warstw, gdyż ciasto wcale nie jest trudne w wykonaniu, ani tak pracochłonne jakby się mogło wydawać.

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

4 jajka

szczypta soli

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

2 łyżki kakao

  • Masa serowa:

1/2 kg mielonego sera (może być z wiaderka)

200 ml śmietanki 30%

1/2 szklanki cukru

2 łyżki żelatyny

  • Dodatkowo:

ok 40 sztuk (20 dkg) herbatników (użyłam kakaowych)

1 puszka masy kajmakowej

2 galaretki malinowe

0,5 kg mrożonych malin (mogą być też świeże)

600 ml gorącej wody (do galaretek)

 

 

*** Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę ***

*** Stopniowo dodajemy cukier i ubijamy, aż piana będzie gęsta i lśniąca. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy do momentu, aż uzyskamy jednolitą konsystencje ***

*** Pozostałe suche składniki przesiewamy do miski i całość delikatnie mieszamy łyżką tylko do momentu, aż wszystkie składniki się połączą ***

*** Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( moja foremka ma wymiary 29 x 24 cm – ciasto wychodzi bardzo wysokie ) ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 25 minut – do suchego patyczka ***

*** Gdy ciasto ostygnie przekrawamy je na dwa blaty ***

*** Przygotowujemy masę serową: żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody i odkładamy do wystudzenia ***

*** W międzyczasie śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz ser i krótko miksujemy ***

*** Do masy serowej wlewamy cienkim strumykiem rozpuszczoną żelatynę i mieszamy, aż składniki się połączą. Na pierwszą część ciasta wykładamy połowę masy serowej ***

***  Na masę serową wykładamy warstwę herbatników ***

*** Na herbatnikach rozsmarowujemy masę kajmakową ***

*** Masę zakrywamy kolejną warstwą herbatników i wykładamy pozostałą masę serową. Całość zakrywamy drugim blatem ciasta ***

*** Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odkładamy do wystudzenia. Następnie do galaretki wrzucamy mrożone maliny, mieszamy i od razu wykładamy na ciasto (galaretka szybko tężeje) ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

3.9 47 votes
Article Rating

Leave a Reply

9 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimowo
Anonimowo
1 rok temu

.

Last edited 1 rok temu by
Sylwia
Sylwia
1 rok temu

Czy można zamrozić placka i po odmrożeniu będzie nadal dobry?

Anonimowo
Anonimowo
2 lat temu

Ciasto super! Wedlug podanego przepisu szybko i łatwo się robi. Polecam w wersji tort U mnie się sprawdzilo. Uwielbiam Twoje przepisy, dziekuje. Szkoda,że nie wiem jak zdjecie dodac
Tortownica 23cm idealna, dorobilam tylko murek z papieru do pieczenia

Last edited 2 lat temu by
Anonimowo
Anonimowo
2 lat temu

Ciasto naprawdę efektowne i bardzo smaczne
Smak bialego sera wyrównuje słodycz masy kajmakowej . Jednak nastepnym razem spróbuję bez galaretki i owoców , może z polewą czekoladową

Anonimowo
Anonimowo
2 lat temu

Mam pytanie dotyczące biszkoptu. Nie trzeba go nasączyć zanim pokryje go masą?

Aga
Aga
2 lat temu

Przepis do du..py. galaretka wsiakła we wszystkie warstwy a na górze zostały pokruszone maliny. Widok nieciekawy. Biszkopt też wiele pozostawia do życzenia..

Anonimowo
Anonimowo
2 lat temu

Wygląda wspaniale, ale co można użyć zamiast tej gotowej masy kajmakowej? Generanie nie używam gotowych mas z puszki typu kajmakowa, makowa czy tym podobne. Nie lubie ich, nie smakują mi i wg mnie są niezdrowe, za dużo cukru a przede wszystkim chemii.

izaa
izaa
2 lat temu

super ciasto