Malinowa księżniczka
Obłędnie pyszne i bardzo efektowne ciasto, które z pewnością zasmakuje wszystkim gościom. Idealne na przyjęcie.
Nie przerażajcie się ilością warstw, gdyż ciasto wcale nie jest trudne w wykonaniu, ani tak pracochłonne jakby się mogło wydawać.
Składniki:
- Ciasto:
4 jajka
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
- Masa serowa:
1/2 kg mielonego sera (może być z wiaderka)
200 ml śmietanki 30%
1/2 szklanki cukru
2 łyżki żelatyny
- Dodatkowo:
ok 40 sztuk (20 dkg) herbatników (użyłam kakaowych)
1 puszka masy kajmakowej
2 galaretki malinowe
0,5 kg mrożonych malin (mogą być też świeże)
600 ml gorącej wody (do galaretek)
*** Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę ***
*** Stopniowo dodajemy cukier i ubijamy, aż piana będzie gęsta i lśniąca. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy do momentu, aż uzyskamy jednolitą konsystencje ***
*** Pozostałe suche składniki przesiewamy do miski i całość delikatnie mieszamy łyżką tylko do momentu, aż wszystkie składniki się połączą ***
*** Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( moja foremka ma wymiary 29 x 24 cm – ciasto wychodzi bardzo wysokie ) ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 25 minut – do suchego patyczka ***
*** Gdy ciasto ostygnie przekrawamy je na dwa blaty ***
*** Przygotowujemy masę serową: żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody i odkładamy do wystudzenia ***
*** W międzyczasie śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz ser i krótko miksujemy ***
*** Do masy serowej wlewamy cienkim strumykiem rozpuszczoną żelatynę i mieszamy, aż składniki się połączą. Na pierwszą część ciasta wykładamy połowę masy serowej ***
*** Na masę serową wykładamy warstwę herbatników ***
*** Na herbatnikach rozsmarowujemy masę kajmakową ***
*** Masę zakrywamy kolejną warstwą herbatników i wykładamy pozostałą masę serową. Całość zakrywamy drugim blatem ciasta ***
*** Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odkładamy do wystudzenia. Następnie do galaretki wrzucamy mrożone maliny, mieszamy i od razu wykładamy na ciasto (galaretka szybko tężeje) ***
*** Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Zrobiłam z małymi modyfikacjami- zamiast malin i galaretki malinowej, dodałam truskawki i gal. truskawkową, gdyż akurat to miałam pod ręką. A dla lepszego efektu wizualnego dodałam czarne herbatniki. Ciasto wyszło pyszne:) wszyscy których poczęstowałam zachwalali i prosili o przepis.
Aga poniżej skomentowała że przpis do d… bo galaretka wsiąkła we wszystkie warstwy xD Po prostu za szybko Pani wylała galaretkę. Przepis przepisem ale oczy też trzeba mieć;) Ja włożyłam galaretke z truskawkami do lodówki i sprawdzałam jak tężeje. Wylałam na ciasto gdy już była w połowie stężała.
Przyznam, że pieczenie nigdy nie było moją pasją, ale teraz z robotem planetarnym Ariete wszystko wydaje się być takie łatwe! To ciasto to mój kolejny wypróbowany przepis, wychodzi niebiańsko dobre!
Asia Joanna na FB wykorzystuje zdjęcie tego przepisu z pani bloga zresztą z innych blogów również
.
Czy można zamrozić placka i po odmrożeniu będzie nadal dobry?
Tego ciasta raczej nie radziłabym mrozić.
Ciasto super! Wedlug podanego przepisu szybko i łatwo się robi. Polecam w wersji tort U mnie się sprawdzilo. Uwielbiam Twoje przepisy, dziekuje. Szkoda,że nie wiem jak zdjecie dodac
Tortownica 23cm idealna, dorobilam tylko murek z papieru do pieczenia
Ciasto naprawdę efektowne i bardzo smaczne
Smak bialego sera wyrównuje słodycz masy kajmakowej . Jednak nastepnym razem spróbuję bez galaretki i owoców , może z polewą czekoladową
Mam pytanie dotyczące biszkoptu. Nie trzeba go nasączyć zanim pokryje go masą?
Przepis do du..py. galaretka wsiakła we wszystkie warstwy a na górze zostały pokruszone maliny. Widok nieciekawy. Biszkopt też wiele pozostawia do życzenia..
Wygląda wspaniale, ale co można użyć zamiast tej gotowej masy kajmakowej? Generanie nie używam gotowych mas z puszki typu kajmakowa, makowa czy tym podobne. Nie lubie ich, nie smakują mi i wg mnie są niezdrowe, za dużo cukru a przede wszystkim chemii.
super ciasto