Wilgotna babka czekoladowa


Wilgotna babka czekoladowa

Szybkie i proste w wykonaniu ciasto czekoladowe. Idealnie wilgotne, puszyste i przepyszne. Smakuje każdemu, więc polecam!

 

 

Składniki:

150g mąki pszennej

pół łyżeczki proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody oczyszczonej

2 łyżki kakao

50g gorzkiej czekolady

50g mlecznej czekolady

100g masła

pół szklanki mleka

2 jajka

pół szklanki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego (16g)

  • Polewa czekoladowa:

50ml śmietanki kremówki

50g gorzkiej czekolady

50g mlecznej czekolady

opcjonalnie lukier (cukier puder wymieszany z odrobiną śmietanki)

 

 

 

 

*** Do garnuszka wkładamy masło oraz połamane na kawałki obie czekolady. Całość podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy, by składniki się ze sobą połączyły. Zdejmujemy z ognia, dodajemy mleko, mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia ***

*** Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i całość miksujemy przez około 5 minut, aż cukier się rozpuści ***

*** Do masy jajecznej dodajemy przesiane suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oraz ostudzoną masę czekoladową ***

*** Całość mieszamy dokładnie łyżką lub szpatułką ***

*** Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 30 minut – do suchego patyczka ***

*** Gdy ciasto przestygnie, wykonujemy polewę czekoladową. W garnuszku podgrzewamy śmietankę oraz czekolady i cały czas mieszamy, do uzyskania jednolitej masy. Gotową polewą oblewamy równomiernie ciasto ***

*** Dodatkowo babkę możemy przyozdobić lukrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

4.2 18 votes
Article Rating

Leave a Reply

4 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
K.
K.
8 dni temu

Witam serdecznie:), Babkę upieklam dzisiaj w asyście mojej małej pomocnicy :). Wyszła pyszna:). Rzadko zostawiam gdziekolwiek komentarze w internecie, ale chciałam podziękować autorce tego bloga za masę świetnych przepisów. Stronę odkryłam przypadkiem parę miesięcy temu i od tej pory towarzyszy mi bardzo często w kuchni. Ma Pani ogromny dryg, wyczucie smaku, przepisy są zawsze „w punkt”, jeszcze się nie zdarzyło, żeby coś mi nie wyszło lub rozczarowało. Mnóstwo super dań obiadowych, gdzie co rusz odkrywam coś nowego i ciekawego, ale też bardzo fajne przekąski, czy desery… Mam wrażenie, że ten blog mógłby mieć u mnie „kuchenny” monopol, bo jest tu… Czytaj więcej »

Anonimowo
Anonimowo
1 miesiąc temu

Babka wyszła rewelacyjna, wszyscy zadowoleni. A mleko dodajemy do pierwszego kroku czyli do rozpuszczonego masła i czekolad.

Monika
Monika
1 miesiąc temu

Babka wyszla mała i przepis jest niedokladny. Jest w przepisie mleko a gdzie je trzeba dodać??