Sernik krówka - FB43AC2E 30B8 4BA4 B70C BE060BED9284

Sernik krówka

Sernik krówka

Delikatny, lekki i kremowy sernik z rozpływającą się w ustach masą kajmakową i płatkami migdałowymi. Niebo w gębie!

 

Sernik krówka - 6A2A018E 532A 4C72 B458 83622BA12AE5

 

Składniki:

  • Spód ciasta:

ok 200g herbatników

ok 6 łyżek mleka

  • Masa serowa:

1 kg twarogu sernikowego (użyłam ser z wiaderka)

6 jajek

130g cukru

szczypta soli

1 mały cukier waniliowy

60g masła

225ml śmietanki kremówki

50g mąki ziemniaczanej

  • Wierzch:

1 puszka masy kajmakowej

płatki migdałowe

 

Sernik krówka - FB43AC2E 30B8 4BA4 B70C BE060BED9284

 

*** Blaszkę o wymiarach 26x26cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy spód z namoczonych w mleku herbatników ***

Sernik krówka - FE03B707 E813 42F3 B9EE 5F1D2481A547

*** Przygotowujemy masę serową: masło roztapiamy i odkładamy do przestudzenia. Żółtka jaj ucieramy z cukrem ***

Sernik krówka - 5FCE8610 D3A4 456B BDD6 37D91B346FF9

*** Do żółtek dodajemy ser, przestudzone masło, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną i wszystko razem miksujemy na gładką masę ***

Sernik krówka - 6CBC6CDB E035 4864 ACAA 8D8C3730B52F

*** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ubite białka dodajemy do masy serowej i całość delikatnie mieszamy łyżką ***

Sernik krówka - 8388FF40 E82D 4A2D AAB7 447C07BDF189

*** Masę wylewamy na spód z herbatników i wyrównujemy ***

Sernik krówka - 9369CE07 AA86 439D B6F2 0246CF82FD48

*** Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (góra-dół) i pieczemy przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy jeszcze przez 90 minut. Po upieczeniu ciasto zostawiamy do wystudzenia w lekko uchylonym piekarniku. Po całkowitym wystudzeniu wstawiamy do lodówki ***

Sernik krówka - 6150A0B5 60AE 434C AEA2 8C98DD085650

*** Na schłodzone ciasto wykładamy lekko podgrzaną masę kajmakową (puszkę z masą wsadziłam na kilkanaście minut do miski z gorącą wodą – wówczas masa lepiej się rozprowadza). Całość posypujemy płatkami migdałowymi ***

Sernik krówka - B72804E3 E3A8 4FDB A9F6 D7906544F204

*** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę ***

Sernik krówka - 1B4ABF31 BB16 4460 9689 7837D6406FA8

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

Polecam również:

Sernik krówka - IMG 2028

Sernik krówka - D5819784 B0C2 4292 9BCE 4ED140BEDA26

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Sernik krówka - IMG 1742

Sernik krówka - IMG 3770

3 komentarze do “Sernik krówka”

  1. Mam pytanie co do spodu ciasta. Można zblendowac herbatniki z masłem i zrobić kruchy spod? Ale czy w piekarniku on się nie spali?

  2. właśnie mam w piekarniku. Minęło 90 minut i sernik jest blady. Podwyższyłam do 130 stopni. Czekam aż się zarumieni trochę. Ciekawe czy w tak niskiej temperaturze to nastąpi,,

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry