Sernik krówka


Sernik krówka

Delikatny, lekki i kremowy sernik z rozpływającą się w ustach masą kajmakową i płatkami migdałowymi. Niebo w gębie!

 

 

Składniki:

  • Spód ciasta:

ok 200g herbatników

ok 6 łyżek mleka

  • Masa serowa:

1 kg twarogu sernikowego (użyłam ser z wiaderka)

6 jajek

130g cukru

szczypta soli

1 mały cukier waniliowy

60g masła

225ml śmietanki kremówki

50g mąki ziemniaczanej

  • Wierzch:

1 puszka masy kajmakowej

płatki migdałowe

 

 

*** Blaszkę o wymiarach 26x26cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy spód z namoczonych w mleku herbatników ***

*** Przygotowujemy masę serową: masło roztapiamy i odkładamy do przestudzenia. Żółtka jaj ucieramy z cukrem ***

*** Do żółtek dodajemy ser, przestudzone masło, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną i wszystko razem miksujemy na gładką masę ***

*** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ubite białka dodajemy do masy serowej i całość delikatnie mieszamy łyżką ***

*** Masę wylewamy na spód z herbatników i wyrównujemy ***

*** Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (góra-dół) i pieczemy przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy jeszcze przez 90 minut. Po upieczeniu ciasto zostawiamy do wystudzenia w lekko uchylonym piekarniku. Po całkowitym wystudzeniu wstawiamy do lodówki ***

*** Na schłodzone ciasto wykładamy lekko podgrzaną masę kajmakową (puszkę z masą wsadziłam na kilkanaście minut do miski z gorącą wodą – wówczas masa lepiej się rozprowadza). Całość posypujemy płatkami migdałowymi ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

0 0 vote
Article Rating

Leave a Reply

3 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Justyna
Justyna
3 miesięcy temu

Mam pytanie co do spodu ciasta. Można zblendowac herbatniki z masłem i zrobić kruchy spod? Ale czy w piekarniku on się nie spali?

Ela
Ela
5 miesięcy temu

właśnie mam w piekarniku. Minęło 90 minut i sernik jest blady. Podwyższyłam do 130 stopni. Czekam aż się zarumieni trochę. Ciekawe czy w tak niskiej temperaturze to nastąpi,,