Malinowa rolada bezowa z kremem mascarpone - 0412B63F 012C 4002 BE68 2F45F1682521

Malinowa rolada bezowa z kremem mascarpone

Malinowa rolada bezowa z kremem mascarpone

Delikatna i krucha beza zawinięta z przepysznym kremem mascarpone i malinkami. Niebo w ustach 😍

Rolada bezowa jest prosta i w miarę szybka w wykonaniu. Blat ciasta łatwo się zwija, gdyż beza jest krótko pieczona, dzięki czemu pozostaje elastyczna w środku i pysznie chrupiąca z zewnątrz. Kremu mascarpone nie polecam dosładzać gdyż beza jest bardzo słodka i krem oraz lekko kwaskowe owoce świetnie z nią współgrają.

Malinowa rolada bezowa z kremem mascarpone - 1A96AF81 3CDD 4D2D B390 303523EB39F2

 

Składniki:

  • Beza:

6 białek jaj

340g cukru

3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka octu

  • Nadzienie:

150g słodkiej śmietanki 30 lub 36%

120g serka mascarpone

300g świeżych lub rozmrożonych malin

  • Dodatkowo:

1 łyżka oleju do wysmarowania blachy

maliny i listki mięty do ozdoby

 

Malinowa rolada bezowa z kremem mascarpone - 8D5FE978 DB3D 41E1 83AF 4ECF501D8F11

 

*** Białka ubijamy na sztywną pianę, uważając aby ich nie przebić- miksujemy tylko do momentu, aż piana zacznie być sztywna. Następnie dalej ubijając dodajemy ocet oraz stopniowo łyżka po łyżce cukier wymieszany z mąką. Teraz miksujemy do momentu, aż piana będzie gęsta i świecąca. Masa bezowa musi być dobrze ubita ***

Malinowa rolada bezowa z kremem mascarpone - 2121ED18 10E9 4A4D 918A DD6FB150197F scaled e1583174162498

*** Dużą blachę z wyposażenia piekarnika smarujemy olejem i wykładamy papierem do pieczenia. Pianę bezową rozsmarowujemy na blaszce na wymiar ok 26×36 centymetrów – należy zachować odstęp od brzegów blachy gdyż beza urośnie podczas pieczenia ***

Malinowa rolada bezowa z kremem mascarpone - 3CDC718C 968A 458D 98C3 FCEF7312A339

*** Bezę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150C’ z termoobiegiem i pieczemy przez około 30 minut -na środkowej szynie piekarnika. Podczas pieczenia nie otwieramy drzwiczek piecyka. W czasie pieczenia beza mocno rośnie ale po wyjęciu z piekarnika trochę opada i jest to normalne zjawisko ***

Malinowa rolada bezowa z kremem mascarpone - 06472FE8 99DE 4C02 B486 E870AB4C2640

*** Po upieczeniu bezę od razu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na blaszce przez 10 minut. Następnie na blacie wykładamy papier do pieczenia (lub czystą ściereczkę) i przekładamy na niego bezę odwracając ją do góry dnem. Z góry odrywamy delikatnie papier i odkładamy bezę do całkowitego wystudzenia ***

Malinowa rolada bezowa z kremem mascarpone - AF2A69A8 0B52 42C7 A6C7 74C038E60FEF

*** Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i całość dokładnie mieszamy ***

Malinowa rolada bezowa z kremem mascarpone - 7070A38D B717 4688 B20E 4F0AEE859EB3

*** Krem wykładamy na bezę. Jedną łyżkę kremu odkładamy do przyozdobienia rolady z wierzchu ***

Malinowa rolada bezowa z kremem mascarpone - D5C3D634 8E20 4571 9712 C5AB0585D239

*** Na kremie wykładamy równomiernie maliny ***

Malinowa rolada bezowa z kremem mascarpone - BC301A09 8785 4D60 9743 20466D469067

*** Roladę zwijamy dość luźno od dłuższego boku. Z wierzchu smarujemy roladę delikatnie pozostałym kremem. Następnie na roladzie układamy pozostałe maliny, które możemy dodatkowo ozdobić listkami mięty ***

Malinowa rolada bezowa z kremem mascarpone - 94AD1BA8 E618 4A34 9738 B54D45BE65C7

*** Rolada bezowa nadaje się od razu do spożycia, ale można ją także przechowywać w lodówce przez 1-2 dni ***

Malinowa rolada bezowa z kremem mascarpone - 0412B63F 012C 4002 BE68 2F45F1682521

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

Polecam również:

Malinowa rolada bezowa z kremem mascarpone - IMG 2028

Malinowa rolada bezowa z kremem mascarpone - D5819784 B0C2 4292 9BCE 4ED140BEDA26

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Malinowa rolada bezowa z kremem mascarpone - IMG 1742

3 komentarze do “Malinowa rolada bezowa z kremem mascarpone”

  1. Witam!
    Wczoraj na urodziny mojej przyjaciółki zrobiłam tę roladę. Powiem wam, że nie wyglądała tak ładnie jak na zdjęciu, ale smakowała obłędnie. Dla mnie byłą trudna do zrobienia, gdyż mam 17 lat i niedawno zaczęłam przygodę z gotowaniem.
    Będę robiła ją częściej, bo mimo niezbyt ładnego wyglądu smakowała pysznie
    (robiłam ją bez pomocy)

    1. Monika - Blog z apetytem

      Cieszę się, że smakowała. Zobaczysz każda następna rolada będzie ładniejsza, aż w końcu dojdziesz do perfekcji.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry