Chleb z ziarnami
Przepis na prosty chleb z ziarnami, wypiekany na domowym zakwasie. Jest dość prosty w przygotowaniu i perfekcyjny w smaku, napakowany zdrowymi nasionami i wedle upodobań z dodatkiem żurawiny lub śliwek.
Składniki:
- Zakwas:
120g mąki żytniej – 1 szklanka
120ml letniej wody
- Ciasto:
1kg mąki pszennej
1 szklanka mąki żytniej
2 łyżki miodu
1 łyżka cukru
2 pełne łyżki soli
1 szklanka pestek dyni
1 szklanka łuskanych nasion słonecznika
1 szklanka nasion siemienia lnianego
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka otrębów (pszennych, jęczmiennych lub owsianych)
1 szklanka sezamu
1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej
masło do posmarowania foremek
garść suszonej żurawiny
garść suszonych śliwek
6 szklanek ciepłej przegotowanej wody + 1 szklanka wody do zakwasu
*** Przygotowujemy zakwas, cały proces trwa 4 dni, piątego dnia możemy już upiec chleb. Należy uszykować do tego litrowy słoik.
*Pierwszego dnia do słoika wsypujemy 30g mąki żytniej i wlewamy 30ml letniej wody, mieszamy. Zakrywamy ściereczką, którą zaczepiamy gumką i całość odstawiamy w zacienione miejsce.
*Drugiego dni ponownie dodajemy do słoika 30g mąki żytniej i 30ml wody, mieszamy, zakrywamy, odstawiamy.
*Trzeciego i czwartego dnia powtarzamy cały proces.
*Piątego dnia zakwas możemy już użyć do wypieku chleba.
*** Gdy mamy gotowy zakwas, do dużej miski wsypujemy mąki ***
*** Dodajemy zakwas oraz wszystkie ziarna, płatki i nasiona ***
*** Dodajemy ugotowaną i ostudzoną kaszę, mieszamy ***
*** Do miski wlewamy 6 szklanek ciepłej przegotowanej wody. Doprawiamy cukrem, miodem i solą, dokładnie mieszamy ***
*** Ciasto przekładamy do wysmarowanych masłem foremek ***
*** Na jednym cieście układamy suszone śliwki, na drugim suszoną żurawinę, a trzecie zostawiamy bez owoców ***
*** Owoce wduszamy delikatnie w ciasto ***
*** Całość przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 8 godzin ***
*** Po tym czasie wierzch ciasta smarujemy delikatnie wodą ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 70 minut. Po wyjęciu z piekarnika ponownie wierzch zwilżamy wodą ***
*** Wyjmujemy delikatnie z foremek i odkładamy do wystudzenia ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Pieczemy wszystkie 3 foremki w tym samym czasie? Pytam bo raz dałam 2 strócle makowe i wyszły mi zakalce a pojedynczo było ok. Więc wolę się upewnić.
Tak, piekę wszystkie razem, ale makowce też zawsze piekę razem i nie wychodzi mi zakalec, więc może to nie to było przyczyną