Chleb z ziarnami


Chleb z ziarnami

Przepis na prosty chleb z ziarnami, wypiekany na domowym zakwasie. Jest dość prosty w przygotowaniu i perfekcyjny w smaku, napakowany zdrowymi nasionami i wedle upodobań z dodatkiem żurawiny lub śliwek.

 

 

Składniki:

  • Zakwas:

120g mąki żytniej – 1 szklanka

120ml letniej wody

  • Ciasto:

1kg mąki pszennej

1 szklanka mąki żytniej

2 łyżki miodu

1 łyżka cukru

2 pełne łyżki soli

1 szklanka pestek dyni

1 szklanka łuskanych nasion słonecznika

1 szklanka nasion siemienia lnianego

1 szklanka płatków owsianych

1 szklanka otrębów (pszennych, jęczmiennych lub owsianych)

1 szklanka sezamu

1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej

masło do posmarowania foremek

garść suszonej żurawiny

garść suszonych śliwek

6 szklanek ciepłej przegotowanej wody + 1 szklanka wody do zakwasu

 

 

 

*** Przygotowujemy zakwas, cały proces trwa 4 dni, piątego dnia możemy już upiec chleb. Należy uszykować do tego litrowy słoik.

*Pierwszego dnia do słoika wsypujemy 30g mąki żytniej i wlewamy 30ml letniej wody, mieszamy. Zakrywamy ściereczką, którą zaczepiamy gumką i całość odstawiamy w zacienione miejsce.

*Drugiego dni ponownie dodajemy do słoika 30g mąki żytniej i 30ml wody, mieszamy, zakrywamy, odstawiamy.

*Trzeciego i czwartego dnia powtarzamy cały proces.

*Piątego dnia zakwas możemy już użyć do wypieku chleba.

*** Gdy mamy gotowy zakwas, do dużej miski wsypujemy mąki ***

*** Dodajemy zakwas oraz wszystkie ziarna, płatki i nasiona ***

*** Dodajemy ugotowaną i ostudzoną kaszę, mieszamy ***

*** Do miski wlewamy 6 szklanek ciepłej przegotowanej wody. Doprawiamy cukrem, miodem i solą, dokładnie mieszamy ***

*** Ciasto przekładamy do wysmarowanych masłem foremek ***

*** Na jednym cieście układamy suszone śliwki, na drugim suszoną żurawinę, a trzecie zostawiamy bez owoców ***

*** Owoce wduszamy delikatnie w ciasto ***

*** Całość przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 8 godzin ***

*** Po tym czasie wierzch ciasta smarujemy delikatnie wodą ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 70 minut. Po wyjęciu z piekarnika ponownie wierzch zwilżamy wodą ***

*** Wyjmujemy delikatnie z foremek i odkładamy do wystudzenia ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

 


KOMENTARZE

2 komentarzy do “Chleb z ziarnami

  • Anonim

    Pieczemy wszystkie 3 foremki w tym samym czasie? Pytam bo raz dałam 2 strócle makowe i wyszły mi zakalce a pojedynczo było ok. Więc wolę się upewnić.

    • Monika - Blog z apetytem Autor wpisu

      Tak, piekę wszystkie razem, ale makowce też zawsze piekę razem i nie wychodzi mi zakalec, więc może to nie to było przyczyną