Beza Pavlova - CCACA91C 31F2 4D98 9061 27C8660F551F

Beza Pavlova

Beza Pavlova

Prosty, a zarazem bardzo efektowny i przepyszny torcik bezowy z kremem i owocami. Beza jest chrupiąca z zewnątrz oraz delikatna i piankowa w środku. Wykonanie wcale nie est trudne, należy tylko ściśle trzymać się przepisu, a efekt WOW murowany. Na pieczenie (suszenie) bezy są dwa sposoby, które podałam Wam poniżej, sami wybierzcie, który wolicie.

 

Beza Pavlova - 536C3B38 F73C 4D71 98FC 92FBDB0DB76E

 

Składniki:

  • Beza:

6 białek

szczypta soli

300g drobnego cukru do wypieków

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 łyżka soku z cytryny lub octu

  • Krem:

250g serka mascarpone

400ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 lub 36%

1-2 łyżki cukru pudru

  • Dodatkowo:

Owoce sezonowe do wyboru: maliny, borówki, kwi, figi, czereśnie, brzoskwinie, winogrona itp.

Listki mięty

 

Beza Pavlova - CCACA91C 31F2 4D98 9061 27C8660F551F

 

*** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Należy uważać aby nie „przebić białek”, ubijamy nie za długo, tylko do momentu, aż piana będzie sztywna ***

Beza Pavlova - 247AF7AC 1C73 4141 9582 20D7ABD1B7E8 e1588752827381

*** Następnie dalej ubijając dodajemy stopniowo łyżka po łyżce cukier. Nie należy zmniejszać ilości cukru bo beza nie wyjdzie. Teraz miksujemy do momentu, aż piana będzie gęsta i świecąca, a cukier całkowicie się rozpuści. Masa bezowa musi być dobrze ubita. Na końcu dodajemy sok z cytryny lub ocet oraz mąkę i miksujemy całość jeszcze przez minutę ***

Beza Pavlova - 68F3B249 E2D5 4817 9D92 C799176E3E39

*** Blaszkę z wyposażenia piekarnika odwracamy do góry dnem, smarujemy delikatnie tłuszczem (masłem lub margaryną) i wykładamy papierem do pieczenia. Tłuszcz jest po to aby papier przykleił się do blaszki. Na papierze rysujemy okrąg o średnicy 22-23 cm. Na okrąg wykładamy pianę bezową i formujemy ją wyciągając do góry z pomocą łyżki lub szpatułki, tak aby w środku powstało wgłębienie. Należy to zrobić dosyć sprawnie bo beza nie lubi długo leżeć ***

Beza Pavlova - 2E94E025 8875 470C A71E FA6825CCB276

*** Jeżeli chodzi o pieczenie bezy to są dwie szkoły, można piec ją długo w niskiej temperaturze – wówczas beza wychodzi śnieżnobiała, lub krócej w nieco wyższej temperaturze – wówczas beza jest delikatnie ciemniejsza, co nie zmienia jej smaku tylko walor wizualny. Ja piekłam moją bezę według pierwszego, dłuższego wariantu ***

  1. Przy pierwszym wariancie nagrzewamy piekarnik w opcji góra-dół do temperatury 120’C, wkładamy bezę, pieczemy przez 30 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 100’C i pieczemy (suszymy) bezę przez co najmniej 3 godziny
  2. Przy drugiej opcji nagrzewamy piekarnik do 180’C, wkładamy bezę, zmniejszamy temperaturę do 150’C i pieczemy przez 1,5 godziny.

Beza Pavlova - 3B3D08CE 8034 414F B749 100C1F71C88C

*** Bezę wyjmujemy z piekarnika i odkładamy do wystudzenia. Przed samym podaniem przygotowujemy krem. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone, a później cukier puder – do smaku, mieszamy. Uwaga beza wychodzi bardzo słodka więc lepiej nie słodzić za bardzo kremu ***

Beza Pavlova - EF68AC36 7E2F 4FAA AC0C FD168C568CD1

*** Bezę wypełniamy kremem i dekorujemy owocami oraz listkami mięty ***

Beza Pavlova - 536C3B38 F73C 4D71 98FC 92FBDB0DB76E

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

Polecam również:

Beza Pavlova - IMG 2028

Beza Pavlova - D5819784 B0C2 4292 9BCE 4ED140BEDA26

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Beza Pavlova - IMG 1742

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry