Rolada bezowa daquas - E167CDCC C763 4C5C A340 EABED509A2B8

Rolada bezowa daquas

Rolada bezowa daquas

Ta rolada jest po prostu do zakochania, wręcz rozpływa się w ustach. Prosta i szybka w wykonaniu, a w smaku naprawdę znakomita. Chrupiąca i bogato nadziana beza, z orzechami, daktylami, kremem mascarpone i kajmakiem, a wszystko polane sosem kajmakowym i oprószone kakao. Niebo w ustach!

 

Rolada bezowa daquas - E167CDCC C763 4C5C A340 EABED509A2B8

Rolada bezowa daquas - 1EAFB4F7 7E41 431F BFAC FD69863E454F

 

Składniki:

  • Beza:

6 białek jaj

340g cukru

3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka octu

  • Nadzienie:

250g serka mascarpone

200g śmietanki kremówki 30-36%

200g masy kajmakowej

garść orzechów włoskich

garść daktyli

  • Dekoracja:

orzechy włoskie, daktyle, kakao do oprószenia

2 łyżki kajmaku + 2 łyżki słodkiej śmietanki

 

Rolada bezowa daquas - 9A6F79B7 3D68 4258 B69F 529E566A98C2

Rolada bezowa daquas - 000D1BC4 7CB2 4722 902A 351FD3F6B076

 

*** Białka ubijamy na sztywną pianę, uważając aby ich nie przebić- miksujemy tylko do momentu, aż piana zacznie być sztywna. Następnie dalej ubijając dodajemy ocet oraz stopniowo łyżka po łyżce cukier wymieszany z mąką. ***

Rolada bezowa daquas - 1F17F881 AD51 49B9 B09B 9462FA14EC7F

*** Teraz miksujemy do momentu, aż piana będzie gęsta i świecąca. Masa bezowa musi być dobrze ubita ***

Rolada bezowa daquas - F1FE2089 CEFA 4BF5 A26F FB3C88F1D740

*** Dużą blachę z wyposażenia piekarnika smarujemy olejem i wykładamy papierem do pieczenia. Pianę bezową rozsmarowujemy na blaszce na wymiar ok 26×36 centymetrów – należy zachować odstęp od brzegów blachy gdyż beza urośnie podczas pieczenia ***

Rolada bezowa daquas - 3CDC718C 968A 458D 98C3 FCEF7312A339

*** Bezę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150C’ z termoobiegiem i pieczemy przez około 30 minut -na środkowej szynie piekarnika. Podczas pieczenia nie otwieramy drzwiczek piecyka. W czasie pieczenia beza mocno rośnie ale po wyjęciu z piekarnika trochę opada i jest to normalne zjawisko ***

Rolada bezowa daquas - 825053CA 50DC 4090 B7C6 E6388A29E1D0

*** Po upieczeniu bezę od razu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na blaszce przez 10 minut. Następnie na blacie wykładamy papier do pieczenia (lub czystą ściereczkę) i przekładamy na niego bezę odwracając ją do góry dnem. Z góry odrywamy delikatnie papier i odkładamy bezę do całkowitego wystudzenia ***

Rolada bezowa daquas - AF2A69A8 0B52 42C7 A6C7 74C038E60FEF scaled e1640679355544

*** Orzechy i daktyle kroimy na małe kawałki ***

Rolada bezowa daquas - 780A501D 52A2 464A BEC3 801D957FE0D7

*** Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone oraz kajmak i całość delikatnie mieszamy, do momentu uzyskania jednolitej masy ***

Rolada bezowa daquas - F0333A96 7C28 404B 91AD F7E1AA2697E7

*** Do masy dodajemy pokrojone daktyle i ponownie delikatnie mieszamy ***

Rolada bezowa daquas - 7139F759 FACD 47B4 9439 63BC8E39A19D

*** Krem wykładamy na bezę. Jedną łyżkę kremu odkładamy do przyozdobienia rolady z wierzchu ***

Rolada bezowa daquas - C8B39B04 8352 4DB4 991E 1C0BA662E61A

*** Roladę zwijamy dość luźno od dłuższego boku ***

Rolada bezowa daquas - DCC4F29C 9147 4F46 B96D E98810EC9CF2

*** Z wierzchu smarujemy roladę delikatnie pozostałym kremem. Następnie na roladzie układamy pozostałe daktyle ***

Rolada bezowa daquas - C2A84B6C 5AA6 4407 911E 73268C0871ED

*** W garnuszku podgrzewamy kajmak ze śmietanką, ciągle mieszając – tylko do momentu połączenia się składników. Tak uzyskanym karmelem polewamy roladę ***

Rolada bezowa daquas - 6C7C220D 9A28 4C9F 9837 BCE5FBBB4BC7

*** Z wierzchu ciasto oprószamy niewielką ilością kakao i możemy dodatkowo ozdobić listkami mięty ***

Rolada bezowa daquas - 1CE958AD 590F 4B48 BE44 8BC66B672BEB

*** Rolada bezowa nadaje się od razu do spożycia, ale można ją także przechowywać w lodówce przez 1-2 dni ***

Rolada bezowa daquas - 1EAFB4F7 7E41 431F BFAC FD69863E454F

Rolada bezowa daquas - 9A6F79B7 3D68 4258 B69F 529E566A98C2

Rolada bezowa daquas - E167CDCC C763 4C5C A340 EABED509A2B8

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

Rolada bezowa daquas - 4FBA9DB2 BAFB 4C03 A2CA 7ED4BF76AF80

Rolada bezowa daquas - D5819784 B0C2 4292 9BCE 4ED140BEDA26

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Rolada bezowa daquas - IMG 1742

6 komentarzy do “Rolada bezowa daquas”

  1. Czy ta beza powinna być wilgotna w środku? Bo piekłam tak jak w przepisie ale nie wyszła jak typowa beza, tylko tak jakby była surowa w środku.

    1. Monika - Blog z apetytem

      Ta beza jest chrupiąca tylko z zewnątrz, a w środku musi być miękka żeby dało się ją zwinąć w roladę. Nie jest surowa.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry