Rolada bezowa daquas


Rolada bezowa daquas

Ta rolada jest po prostu do zakochania, wręcz rozpływa się w ustach. Prosta i szybka w wykonaniu, a w smaku naprawdę znakomita. Chrupiąca i bogato nadziana beza, z orzechami, daktylami, kremem mascarpone i kajmakiem, a wszystko polane sosem kajmakowym i oprószone kakao. Niebo w ustach!

 

 

Składniki:

  • Beza:

6 białek jaj

340g cukru

3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka octu

  • Nadzienie:

250g serka mascarpone

200g śmietanki kremówki 30-36%

200g masy kajmakowej

garść orzechów włoskich

garść daktyli

  • Dekoracja:

orzechy włoskie, daktyle, kakao do oprószenia

2 łyżki kajmaku + 2 łyżki słodkiej śmietanki

 

 

*** Białka ubijamy na sztywną pianę, uważając aby ich nie przebić- miksujemy tylko do momentu, aż piana zacznie być sztywna. Następnie dalej ubijając dodajemy ocet oraz stopniowo łyżka po łyżce cukier wymieszany z mąką. ***

*** Teraz miksujemy do momentu, aż piana będzie gęsta i świecąca. Masa bezowa musi być dobrze ubita ***

*** Dużą blachę z wyposażenia piekarnika smarujemy olejem i wykładamy papierem do pieczenia. Pianę bezową rozsmarowujemy na blaszce na wymiar ok 26×36 centymetrów – należy zachować odstęp od brzegów blachy gdyż beza urośnie podczas pieczenia ***

*** Bezę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150C’ z termoobiegiem i pieczemy przez około 30 minut -na środkowej szynie piekarnika. Podczas pieczenia nie otwieramy drzwiczek piecyka. W czasie pieczenia beza mocno rośnie ale po wyjęciu z piekarnika trochę opada i jest to normalne zjawisko ***

*** Po upieczeniu bezę od razu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na blaszce przez 10 minut. Następnie na blacie wykładamy papier do pieczenia (lub czystą ściereczkę) i przekładamy na niego bezę odwracając ją do góry dnem. Z góry odrywamy delikatnie papier i odkładamy bezę do całkowitego wystudzenia ***

*** Orzechy i daktyle kroimy na małe kawałki ***

*** Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone oraz kajmak i całość delikatnie mieszamy, do momentu uzyskania jednolitej masy ***

*** Do masy dodajemy pokrojone daktyle i ponownie delikatnie mieszamy ***

*** Krem wykładamy na bezę. Jedną łyżkę kremu odkładamy do przyozdobienia rolady z wierzchu ***

*** Roladę zwijamy dość luźno od dłuższego boku ***

*** Z wierzchu smarujemy roladę delikatnie pozostałym kremem. Następnie na roladzie układamy pozostałe daktyle ***

*** W garnuszku podgrzewamy kajmak ze śmietanką, ciągle mieszając – tylko do momentu połączenia się składników. Tak uzyskanym karmelem polewamy roladę ***

*** Z wierzchu ciasto oprószamy niewielką ilością kakao i możemy dodatkowo ozdobić listkami mięty ***

*** Rolada bezowa nadaje się od razu do spożycia, ale można ją także przechowywać w lodówce przez 1-2 dni ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

4.5 2 votes
Article Rating

Leave a Reply

6 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimowo
Anonimowo
10 miesięcy temu

jak upiec beze jeśli nie mam termoobiegu?

G.
G.
11 miesięcy temu

Czy zamiast śmietanki kremówki można uzyć tylko mascarpone, np. opakowanie 500g?

Olga
Olga
1 rok temu

Czy ta beza powinna być wilgotna w środku? Bo piekłam tak jak w przepisie ale nie wyszła jak typowa beza, tylko tak jakby była surowa w środku.