Rolada bezowa daquas


Rolada bezowa daquas

Ta rolada jest po prostu do zakochania, wręcz rozpływa się w ustach. Prosta i szybka w wykonaniu, a w smaku naprawdę znakomita. Chrupiąca i bogato nadziana beza, z orzechami, daktylami, kremem mascarpone i kajmakiem, a wszystko polane sosem kajmakowym i oprószone kakao. Niebo w ustach!

 

 

Składniki:

  • Beza:

6 białek jaj

340g cukru

3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka octu

  • Nadzienie:

250g serka mascarpone

200g śmietanki kremówki 30-36%

200g masy kajmakowej

garść orzechów włoskich

garść daktyli

  • Dekoracja:

orzechy włoskie, daktyle, kakao do oprószenia

2 łyżki kajmaku + 2 łyżki słodkiej śmietanki

 

 

*** Białka ubijamy na sztywną pianę, uważając aby ich nie przebić- miksujemy tylko do momentu, aż piana zacznie być sztywna. Następnie dalej ubijając dodajemy ocet oraz stopniowo łyżka po łyżce cukier wymieszany z mąką. ***

*** Teraz miksujemy do momentu, aż piana będzie gęsta i świecąca. Masa bezowa musi być dobrze ubita ***

*** Dużą blachę z wyposażenia piekarnika smarujemy olejem i wykładamy papierem do pieczenia. Pianę bezową rozsmarowujemy na blaszce na wymiar ok 26×36 centymetrów – należy zachować odstęp od brzegów blachy gdyż beza urośnie podczas pieczenia ***

*** Bezę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150C’ z termoobiegiem i pieczemy przez około 30 minut -na środkowej szynie piekarnika. Podczas pieczenia nie otwieramy drzwiczek piecyka. W czasie pieczenia beza mocno rośnie ale po wyjęciu z piekarnika trochę opada i jest to normalne zjawisko ***

*** Po upieczeniu bezę od razu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na blaszce przez 10 minut. Następnie na blacie wykładamy papier do pieczenia (lub czystą ściereczkę) i przekładamy na niego bezę odwracając ją do góry dnem. Z góry odrywamy delikatnie papier i odkładamy bezę do całkowitego wystudzenia ***

*** Orzechy i daktyle kroimy na małe kawałki ***

*** Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone oraz kajmak i całość delikatnie mieszamy, do momentu uzyskania jednolitej masy ***

*** Do masy dodajemy pokrojone daktyle i ponownie delikatnie mieszamy ***

*** Krem wykładamy na bezę. Jedną łyżkę kremu odkładamy do przyozdobienia rolady z wierzchu ***

*** Roladę zwijamy dość luźno od dłuższego boku ***

*** Z wierzchu smarujemy roladę delikatnie pozostałym kremem. Następnie na roladzie układamy pozostałe daktyle ***

*** W garnuszku podgrzewamy kajmak ze śmietanką, ciągle mieszając – tylko do momentu połączenia się składników. Tak uzyskanym karmelem polewamy roladę ***

*** Z wierzchu ciasto oprószamy niewielką ilością kakao i możemy dodatkowo ozdobić listkami mięty ***

*** Rolada bezowa nadaje się od razu do spożycia, ale można ją także przechowywać w lodówce przez 1-2 dni ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

5 1 vote
Article Rating

Leave a Reply

6 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimowo
Anonimowo
3 miesięcy temu

jak upiec beze jeśli nie mam termoobiegu?

G.
G.
4 miesięcy temu

Czy zamiast śmietanki kremówki można uzyć tylko mascarpone, np. opakowanie 500g?

Olga
Olga
5 miesięcy temu

Czy ta beza powinna być wilgotna w środku? Bo piekłam tak jak w przepisie ale nie wyszła jak typowa beza, tylko tak jakby była surowa w środku.