Pączusie z piekarnika


Pączusie z piekarnika

Puszyste i mięciutkie pieczone pączki, to świetna alternatywa dla tych tradycyjnych smażonych w głębokim tłuszczu. Polecam Wam wypróbować ten przepis!

 

 

Składniki:

300g mąki + mąka do podsypania

7g suchych drożdży

30g masła

150ml mleka

1/3 szklanki drobnego cukru

szczypta soli

2 żółtka

1 jajko

  • Dodatkowo:

marmolada lub powidła do nadziania

cukier puder do oprószenia

 

 

 

*** Masło przekładamy do garnuszka i roztapiamy. Zdejmujemy z ognia i dolewamy mleko, mieszamy ***

*** Do miski wsypujemy mąkę, suche drożdże, sól i cukier, mieszamy ***

*** Dodajemy pozostałe składniki: jajko, żółtka oraz mleko z masłem. Wszystko razem zagniatamy, najlepiej za pomocą robota z hakiem. Ciasto będzie dość luźne ***

*** Ciasto przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1- 1,5 godziny. Jeżeli nie mamy akurat zbyt ciepło w domu, możemy ciasto umieścić na ten czas w delikatnie nagrzanym piekarniku – nagrzewamy do około 30’C, wyłączamy piekarnik i umieszczamy w nim miskę z ciastem. Ciasto powinno podwoić w tym czasie swoją objętość ***

*** Po tym czasie ciasto wykładamy na podsypany mąką blat i dzielimy na 12-13 porcji po około 50 g każda. Ciasto jest dość klejące, ale nie należy za bardzo zagniatać go mąką, dzięki temu pączusie wyjdą mięciutkie, mąki używamy tylko do podsypania ciasta z zewnątrz i na dłonie. Każdy kawałek ciasta lekko spłaszczamy i nakładamy łyżeczkę nadzienia ***

*** Następnie dokładnie sklejamy ***

*** Pączusie umieszczamy w papierowej foremce do muffinek –  sklejeniem do dołu i odstawiamy do podrośnięcia na około 25 minut ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 15 minut do ładnego zrumienienia ***

*** Po przestudzeniu pączusie posypujemy cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

Pączki i faworki karnawałowe  Przepis tutaj (KLIK)


KOMENTARZE

3 komentarzy do “Pączusie z piekarnika