Naleśniki hawajskie


Naleśniki hawajskie

Szybkie i bardzo smaczne danie z patelni (bez konieczności użycia piekarnika). Chrupiące faszerowane naleśniczki, zapiekane z pysznym farszem, to pomysł na niecodzienny, ale bardzo prosty i łatwy w wykonaniu obiad lub kolację. Polecam!

 

 

Składniki:

  • CIASTO NA NALEŚNIKI:

2 jajka

1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki wody

3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki)

1 łyżka oleju

szczypta soli

+ olej do smażenia

  • FARSZ:

5-6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej

5-6 plastrów ananasa (świeżego lub z puszki)

ok 20 dkg startego żółtego sera – u mnie gouda i mozzarella

pikantny ketchup

 

 

 

*** Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto ***

*** Na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki ***

*** Na każdym naleśniku układamy plaster szynki ***

*** Na szynce układamy kawałki ananasa ***

*** Całość posypujemy żółtym serem ***

*** Naleśniki z farszem rolujemy ***

*** Układamy na patelni, polewamy ketchupem, posypujemy żółtym serem, przykrywamy pokrywką i całość prażymy na niedużym ogniu, przez około 15 minut,  aż ser zacznie się roztapiać ***

*** Podajemy od razu po zdjęciu z patelni ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

 

 

KOMENTARZE