Kotleciki serowo-jogurtowe


Kotleciki serowo-jogurtowe

Świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów panierowanych. Wyróżniają się soczystością, delikatnością i wyjątkowym aromatem, który zawdzięczają połączeniu mięsa z wilgotnym ciastem na bazie jogurtu i żółtego sera.

 

 

Składniki:

2 filety z kurczaka

2 jajka

10dkg gęstego jogurtu naturalnego

10 dkg żółtego sera gouda

pół szklanki mąki pszennej

przyprawy: sól, pieprz

olej do smażenia

 

 

*** Każdy filet kroimy wzdłuż na 3 części. Mięso delikatnie rozbijamy przez folię spożywczą ***

*** Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach ***

*** Do miski przekładamy jogurt, wbijamy jajka, dodajemy starty ser i wsypujemy mąkę. Dodajemy około 1 łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu. Całość dokładnie mieszamy ***

*** Do całości wsypujemy mąkę ***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy ***

*** Kurczaka wkładamy do miski i delikatnie mieszamy, aby każdy kawałek mięsa pokrył się ciastem ***

*** Smażymy na średnim ogniu,  z dwóch stron na mocno rumiany kolor ***

*** Po wyjęciu z patelni, kotlety układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***

*** SMACZNEGO ***

KOMENTARZE