Kotleciki serowo-jogurtowe
Świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów panierowanych. Wyróżniają się soczystością, delikatnością i wyjątkowym aromatem, który zawdzięczają połączeniu mięsa z wilgotnym ciastem na bazie jogurtu i żółtego sera.
Składniki:
2 filety z kurczaka
2 jajka
10dkg gęstego jogurtu naturalnego
10 dkg żółtego sera gouda
pół szklanki mąki pszennej
przyprawy: sól, pieprz
olej do smażenia
*** Każdy filet kroimy wzdłuż na 3 części. Mięso delikatnie rozbijamy przez folię spożywczą ***
*** Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach ***
*** Do miski przekładamy jogurt, wbijamy jajka, dodajemy starty ser i wsypujemy mąkę. Dodajemy około 1 łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu. Całość dokładnie mieszamy ***
*** Do całości wsypujemy mąkę ***
*** Wszystko razem dokładnie mieszamy ***
*** Kurczaka wkładamy do miski i delikatnie mieszamy, aby każdy kawałek mięsa pokrył się ciastem ***
*** Smażymy na średnim ogniu, z dwóch stron na mocno rumiany kolor ***
*** Po wyjęciu z patelni, kotlety układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***
*** SMACZNEGO ***