Pikantny strogonow wołowy


Pikantny strogonow wołowy

Tak naprawdę potrawa ta powinna nazywać się Stroganow albo Stroganoff, gdyż pochodzi od arystokratycznego rodu rosyjskiego, jednak w Polsce przyjęła się inna nazwa, która funkcjonuje w gastronomii. Boeuf Strogonow to bardzo smaczny i aromatyczny gulasz wołowy z papryką, grzybkami i ogórkami kiszonymi. Moja dzisiejsza wersja została udoskonalona o wino, wędzony boczek i papryczkę chilli, co sprawia, że potrawa jest jeszcze bardziej aromatyczna i do tego pikantna. Polecam spróbować!

 

 

 

Składniki:

ok 1 kg wołowiny

1 cebula

10 dkg wędzonego boczku

1 szklanka czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego

1,5 -2 szklanki bulionu lub wody

kilka suszonych grzybków

1 czerwona papryka

1 papryczka chilli

2 kiszone ogórki

Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka

1 łyżka koncentratu pomidorowego

3 kulki ziela angielskiego

3 kulki pieprzu

2 liście laurowe

3-4 łyżki mąki do obtoczenia mięsa

olej do smażenia

  • Marynata do mięsa:

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu

2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej

1 łyżeczka ostrej papryki mielonej

1 łyżka musztardy

3 łyżki oleju

 

 

*** Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w paski ***

*** Pokrojoną wołowinę przekładamy do miski i dodajemy wszystkie składniki marynaty ***

*** Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na kilka godzin lub całą noc ***

*** Następnie zamarynowane mięso obtaczamy dokładnie w mące ***

*** Cebulę kroimy w piórka, a boczek w średniej wielkości kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy boczek z cebulką ***

***  Gdy cebulka się zrumieni i boczek przypiecze, zdejmujemy je z patelni, dolewamy trochę oleju, rozgrzewamy i podsmażamy mięso ***

*** Gdy mięso straci surowy kolor, dolewamy wino i zagotowujemy ***

*** Na patelnię dokładamy cebulę i boczek oraz suszone grzybki, mieszamy i całość dusimy na dużym ogniu przez około 2-3 minuty ***

*** Danie zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy ziele angielskie, pieprz w kulkach oraz liście laurowe i zagotowujemy ***

*** Potrawę dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem około 1 godzinę. Następnie dodajemy pokrojone w paseczki ogórki kiszone oraz czerwoną paprykę i drobno posiekaną papryczkę chilli. Całość gotujemy jeszcze około 30 minut do momentu, aż mięso całkowicie zmięknie ***

*** Po tym czasie dodajemy do potrawy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy- do smaku ***

***Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze około 5 minut ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE