Pikantny strogonow wołowy - 4927D833 279C 46B4 A057 C4B657B1D123

Pikantny strogonow wołowy

Pikantny strogonow wołowy

Tak naprawdę potrawa ta powinna nazywać się Stroganow albo Stroganoff, gdyż pochodzi od arystokratycznego rodu rosyjskiego, jednak w Polsce przyjęła się inna nazwa, która funkcjonuje w gastronomii. Boeuf Strogonow to bardzo smaczny i aromatyczny gulasz wołowy z papryką, grzybkami i ogórkami kiszonymi. Moja dzisiejsza wersja została udoskonalona o wino, wędzony boczek i papryczkę chilli, co sprawia, że potrawa jest jeszcze bardziej aromatyczna i do tego pikantna. Polecam spróbować!

 

Pikantny strogonow wołowy - 4927D833 279C 46B4 A057 C4B657B1D123

 

 

Składniki:

ok 1 kg wołowiny

1 cebula

10 dkg wędzonego boczku

1 szklanka czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego

1,5 -2 szklanki bulionu lub wody

kilka suszonych grzybków

1 czerwona papryka

1 papryczka chilli

2 kiszone ogórki

Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka

1 łyżka koncentratu pomidorowego

3 kulki ziela angielskiego

3 kulki pieprzu

2 liście laurowe

3-4 łyżki mąki do obtoczenia mięsa

olej do smażenia

  • Marynata do mięsa:

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu

2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej

1 łyżeczka ostrej papryki mielonej

1 łyżka musztardy

3 łyżki oleju

 

Pikantny strogonow wołowy - 8794E16D 3A59 44D8 86DD F833F9995286

 

*** Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w paski ***

Pikantny strogonow wołowy - 1893CAB3 CCA6 4EB7 B07A B5D094DA5F96

*** Pokrojoną wołowinę przekładamy do miski i dodajemy wszystkie składniki marynaty ***

Pikantny strogonow wołowy - B936EBD4 2D71 4FB0 9813 1CA918A0C52C

*** Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na kilka godzin lub całą noc ***

Pikantny strogonow wołowy - 65D5627B CFD2 41B0 B97D E8CC1DB97FCD

*** Następnie zamarynowane mięso obtaczamy dokładnie w mące ***

Pikantny strogonow wołowy - FullSizeRender7 10 e1594280879824

*** Cebulę kroimy w piórka, a boczek w średniej wielkości kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy boczek z cebulką ***

Pikantny strogonow wołowy - 30BBD111 F2A8 4D5F BC67 F6EB2DECF987

***  Gdy cebulka się zrumieni i boczek przypiecze, zdejmujemy je z patelni, dolewamy trochę oleju, rozgrzewamy i podsmażamy mięso ***

Pikantny strogonow wołowy - F503992A 1EA8 45DA 8F38 215EF4FEEE99

*** Gdy mięso straci surowy kolor, dolewamy wino i zagotowujemy ***

Pikantny strogonow wołowy - 2A6ED16B C943 4152 9F49 4E4A2FBED9ED

*** Na patelnię dokładamy cebulę i boczek oraz suszone grzybki, mieszamy i całość dusimy na dużym ogniu przez około 2-3 minuty ***

Pikantny strogonow wołowy - 4AB3EAAA 31D0 461F 9D1A 31CEB682BBC7

*** Danie zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy ziele angielskie, pieprz w kulkach oraz liście laurowe i zagotowujemy ***

Pikantny strogonow wołowy - 0746AD08 40BF 47DF 9CF1 6CAA1B077EA4

*** Potrawę dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem około 1 godzinę. Następnie dodajemy pokrojone w paseczki ogórki kiszone oraz czerwoną paprykę i drobno posiekaną papryczkę chilli. Całość gotujemy jeszcze około 30 minut do momentu, aż mięso całkowicie zmięknie ***

Pikantny strogonow wołowy - 255D3E45 A03D 40C9 A99F 1BB71B2498DF

*** Po tym czasie dodajemy do potrawy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy- do smaku ***

Pikantny strogonow wołowy - 6DE71DC3 7453 4810 8DAB 6AD13BAF46CB

***Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze około 5 minut ***

Pikantny strogonow wołowy - 4927D833 279C 46B4 A057 C4B657B1D123

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

Pikantny strogonow wołowy - IMG 3770

Pikantny strogonow wołowy - B33E1223 4B73 4C5A 888D 6F5DE53112BE

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Pikantny strogonow wołowy - IMG 1742

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry