Faszerowane roladki z kurczaka
Soczyste roladki drobiowe, wypełnione ciekawym farszem z pora i kukurydzy oraz duszone w aromatycznym sosie pieczeniowym. Super pomysł na pyszny obiad, polecam!
Składniki na 6 roladek:
3 pojedyncze filety z kurczaka
1 mały por
pół szklanki kukurydzy konserwowej
300ml bulionu
1 łyżka sosu sojowego
kilka suszonych grzybków
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
pół szklanki mąki do obtoczenia roladek
Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka mielona, chilli w proszku
1 liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
olej do smażenia
*** Filety na kurczaka rozcinamy wzdłuż na połówki ***
*** Pora myjemy, osuszamy, kroimy w półplasterki ***
*** Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę i mieszamy ***
*** Mięso rozbijamy na cienkie kotlety i oprószamy solą, pieprzem, papryką oraz odrobiną chilli ***
*** Na każdy płat mięsa nakładamy po około dwie łyżki farszu porowo-kukurydzianego ***
*** Mięso zwijamy w roladki ***
*** Roladki obtaczamy w mące ***
*** Po obtoczeniu mięso ponownie formujemy w dłoniach, aby powstały zgrabne rolady ***
*** Roladki podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju na rumiany kolor z każdej strony. Smażenie rolad rozpoczynamy od miejsca „łączenia”, wówczas nie powinny nam się one rozpadać ***
*** Następnie całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz suszone grzybki i zagotowujemy ***
*** Dodajemy sos sojowy oraz przecier pomidorowy, zmniejszamy ogień i całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około pół godziny ***
*** W razie potrzeby danie doprawiamy do smaku solą i pieprzem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ