Faszerowane roladki z kurczaka


Faszerowane roladki z kurczaka

Soczyste roladki drobiowe, wypełnione ciekawym farszem z pora i kukurydzy oraz duszone w aromatycznym sosie pieczeniowym. Super pomysł na pyszny obiad, polecam!

 

 

Składniki na 6 roladek:

3 pojedyncze filety z kurczaka

1 mały por

pół szklanki kukurydzy konserwowej

300ml bulionu

1 łyżka sosu sojowego

kilka suszonych grzybków

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

pół szklanki mąki do obtoczenia roladek

Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka mielona, chilli w proszku

1 liść laurowy

2 kulki ziela angielskiego

olej do smażenia

 

 

*** Filety na kurczaka rozcinamy wzdłuż na połówki ***

*** Pora myjemy, osuszamy, kroimy w półplasterki ***

*** Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę i mieszamy ***

*** Mięso rozbijamy na cienkie kotlety i oprószamy solą, pieprzem, papryką oraz odrobiną chilli ***

*** Na każdy płat mięsa nakładamy po około dwie łyżki farszu porowo-kukurydzianego ***

*** Mięso zwijamy w roladki ***

*** Roladki obtaczamy w mące ***

*** Po obtoczeniu mięso ponownie formujemy w dłoniach, aby powstały zgrabne rolady ***

*** Roladki podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju na rumiany kolor z każdej strony. Smażenie rolad rozpoczynamy od miejsca „łączenia”, wówczas nie powinny nam się one rozpadać ***

*** Następnie całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz suszone grzybki i zagotowujemy ***

*** Dodajemy sos sojowy oraz przecier pomidorowy, zmniejszamy ogień i całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około pół godziny ***

*** W razie potrzeby danie doprawiamy do smaku solą i pieprzem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

KOMENTARZE