Co zrobić z białek?


Co zrobić z białek?

Co można wyczarować z samych białek jaj? Otóż pyszne bezy, babki, serniki i torciki. Zostały Wam białka po wypieku pączków lub faworków? Żaden problem, wpadajcie po super przepisy na ich wykorzystanie! Zapraszam 🙂

 

 

Torcik bezowy z owocami Przepis tutaj (KLIK)

Słodka rozpusta. Torty bezowe są niezwykle dekoracyjne i przepyszne. Słodycz bezy idealnie przełamuje lekka kwaskowatość owoców. Takim deserem z pewnością zachwycisz swoich gości!

 

Mini gniazdka bezowe w dwóch smakach Przepis tutaj (KLIK)

Pyszne i chrupiące deserki bezowe. Są bardzo efektowne i robią furorę na każdy przyjęciu. W prosty i szybki sposób możemy wykonać gniazdka w dwóch smakach, moja propozycja to krem śmietankowy z owocami i krem snickers. Niebo w ustach!

 

Mini beziki dakłas (Dacquoise) Przepis tutaj (KLIK)

Chrupiące i przepyszne deserki bezowe. Mini wersje słynnego tortu dakłas! Same beziki możemy upiec wcześniej i przechowywać w zamkniętym pojemniku, natomiast najlepiej smakują podane w dniu przełożenia kremem, tak po 2-3 godzinach w lodówce. Oczywiście następnego dnia również nadają się do jedzenia, ale są już mniej kruche.

 

Bezowy tort cyfrowy Przepis tutaj (KLIK)

Wcale nie taki trudny w wykonaniu, jak by się mogło wydawać. A efekt wow murowany! Tym pysznym i pięknym tortem z pewnością zaskoczysz wszystkich gości. Ciasto przekładamy kremem śmietankowym i świeżymi malinami, jest naprawdę pyszne! Wykonując blaty bezowe należy postępować ściśle według opisanych instrukcji, a na pewno wszystko się uda :))

 

Rolada bezowa z kremem kawowym i orzechami Przepis tutaj (KLIK)

Prosta, szybka w przygotowaniu i przepyszna rolada, która z pewnością zachwyci wszystkich gości. Słodki smak chrupiącej bezy przełamany delikatnym kremem kawowym z orzechami, to niezawodne połączenie smakowe.

 

Babeczki na białkach PRZEPIS TUTAJ

Ciekawy przepis na pyszne babeczki, które wykonamy na samych białkach! Do muffinek możemy wykorzystać dowolne owoce – ja użyłam mrożonych malin, których wcześniej nie rozmrażałam. Wierzch babeczek możemy wedle upodobań – poleć polewą czekoladową, lukrem lub posypać cukrem pudrem.

 

Sernik Biały puch (na samych białkach) PRZEPIS TUTAJ

Przepyszny i mega delikatny serniczek, który przygotowuje się na samych białkach. W masie serowej nie ma ani jednego żółtka, dzięki czemu jest ona cudownie biała i niezwykle puszysta.

 

Babka z białek z jabłkiem PRZEPIS TUTAJ

Puszysta i mięciutka babka z dodatkiem jabłka, dzięki czemu ciasto jest wilgotne i bardzo delikatne.

 

 

Ciasto Zebra z białek Przepis tutaj (KLIK)

Kolejny pyszny sposób na wykorzystanie białek. Placek jest bardzo smaczny, mocno maślany i wspaniale puszysty.

Dwukolorowe ciasto z białek

 

Czekoladowe ciasto na białkach PRZEPIS TUTAJ

Wilgotne, delikatne i mocno czekoladowe ciasto wykonane na samych białkach.

KOMENTARZE