Ciasto góra lodowa


Ciasto góra lodowa

Znane i lubiane ciasto, które swego czasu było prawdziwym hitem internetu. Jest naprawdę smaczne i zawsze robi wrażenie wyglądem. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Biszkopt:

5 jajek

200g cukru

140g mąki pszennej typ 450

50g mąki ziemniaczanej

10g kakao

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • Krem budyniowy:

2 opakowania budyniu waniliowego po 40g

800 ml mleka

6 łyżek cukru

2 żółtka

250g masła w temperaturze pokojowej

  • Polewa:

200g masła

pół szklanki wody

1/4 szklanki cukru

2 szklanki mleka w proszku

2 płaskie łyżki kakao

  • Dodatkowo:

pół szklanki zaparzonej kawy

ok 250g okrągłych biszkoptów

 

 

 

*** Przygotowujemy biszkopt. Całe jajka wbijamy do miski i ubijamy mikserem razem z cukrem, aż uzyskamy puszystą masę ***

*** Mąki mieszamy razem z proszkiem oraz kakao i przesiewamy partiami do masy jajecznej, mieszamy łyżką lub szpatułką (nie miksujemy) ***

*** Całość przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 32 x 20 cm) ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez około 30 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu przecinamy na dwa blaty ***

*** Przygotowujemy krem budyniowy: odlewamy 1 szklankę i mieszamy ją z budyniami, żółtkami oraz cukrem. Pozostałe mleko przelewamy do garnka i zagotowujemy. Gdy zacznie kipieć wlewamy do niego przygotowaną wcześniej mieszankę i energicznie mieszając ponownie zagotowujemy. Gotujemy mieszając, aż budyń zgęstnieje ***

*** Budyń owijamy folią i odkładamy do całkowitego wystudzenia (nie może być ciepły) ***

*** Miękkie masło przez chwilę miksujemy, a następnie dodajemy po łyżce zimny budyń i mieszamy mikserem, aż powstanie jednolity krem ***

*** W blaszce umieszczamy pierwszy blat ciasta i nasączamy go połową kawy ***

*** Na cieście rozsmarowujemy połowę kremu budyniowego ***

*** Przykrywamy drugim blatem ciasta, który także nasączamy kawą ***

*** Rozsmarowujemy drugą warstwę kremu budyniowego

*** Na kremie układamy przecięte na połówki biszkopty ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki i przygotowujemy polewę. W garnuszku umieszczamy masło, wodę i cukier ***

*** Całość gotujemy, aż masło się rozpuści, mieszamy i odkładamy do wystudzenia ***

*** Do chłodnej masy wsypujemy dwie szklanki mleka w proszku i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji ***

*** Masę dzielimy na dwie części, mniejszą i większą. Do mniejszej części dodajemy kakao, mieszamy ***

*** Ciasto wyjmujemy z lodówki i polewamy naprzemiennie raz jasną, raz ciemną polewą – do całkowitego ich wykorzystania ***

*** Gotowe ciasta wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE