Ciasto Zebra z białek

Dwukolorowe ciasto z białek

Ciasto Zebra z białek

Przedstawiam Wam mój pyszny sposób na wykorzystanie białek. Placek jest bardzo smaczny, mocno maślany i wspaniale puszysty. Zawsze gdy w kuchni zostają mi jakieś białka (na przykład gdy robię tatar, piekę pączki cz faworki) wkładam je do słoiczka lub pudełeczka i zamrażam, gdy uzbiera mi się ich większa ilość, wyjmuje, rozmrażam i piekę smakowite ciasto. Polecam :))

Maślany placek z białek

 

Składniki:

12 białek

250g cukru

200g masła

300g mąki + dodatkowo 4 łyżki

4 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli do ubijania białek

*** Zaczynamy od rozpuszczenia masła i wystudzenia go- w tym celu garnuszek z roztopionym tłuszczem wkładam do miski z zimną wodą i czekam aż masło ostygnie do temperatury pokojowej. W tym czasie białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli ***

Ubite na sztywno białka

*** Gdy białka będą sztywne stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując. Następnie partiami dodajemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając łyżką lub trzepaczką! ***

Biała w czasie miksowania

*** Do ciasta pomału dodajemy rozpuszczone masło, cały czas delikatnie mieszając ***

Ciasto na placek w czasie miksowania

*** Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej części dosypujemy 4 łyżki kakao- dokładnie mieszamy. Do drugiej części dodajemy 4 łyżki mąki i również dokładnie mieszamy- łyżką lub trzepaczką, nie mikserem ***

Ciasto na Zebrę z dodatkiem kakao

*** Tortownice (moja ma średnice 23 cm) smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Następnie na zmianę łyżką nakładamy ciasto raz ciemne raz jasne ***

Ciemne i jasne ciasto ukłądana na przemian na tortownicy

Ciemne i jasne ciasto zmieszane z sobą

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy około 50 minut- do suchego patyczka ***

Gotowy placek po wyjęciu z piekarnika

Dwukolorowe ciasto z białek

Pyszny kawałek ciasta z białek

*** Część mojego ciasta polałam polewą czekoladową ***

Ciasto zebra w polewie z czekolady

*** Smacznego ***

Innym ciastem które nieraz piekę aby wykorzystać białka jest babka z jabłkami, oto przepis:

Babka z białek z jabłkiem

 

 


KOMENTARZE

5 komentarzy do “Ciasto Zebra z białek

  • Barbara Matysiak

    Mi zostało po faworkach i pączkach dużo białek. Zrobiłam ta zebrę. Dzieci zachwycone robiłam jakiś czas temu z całych jajek i była trochę inna sucha. Ta jest o wiele lepsza. Piekłam godzinę. Dziękuję za wspaniały przepis. Zagości i mnie na stałe

  • Ewa Nowak

    Zrobiłam ciasto zebra. Jest dobre,smaczne. Ciasto surowe jest dość gęste, paski mi nie wyszły, raczej łaty.Zajrzałam do swojego starego zeszytu z przepisami i tam w zebrze jest dodatek szklanki oranżady. Koleżanka twierdzi, że dodaje gazowaną wodę i ciasto jest rzadkie, ładnie wyrasta. Wypróbuję jej wersję następnym razem, pozdrawiam 🙂