Pomysły na przerobienie poświątecznego jedzenia


Pomysły na przerobienie poświątecznego jedzenia

Zazwyczaj po świętach zostają nam w lodówce mięsa wędliny, sery, sosy i warzywa, na które już nie możemy patrzeć 😉 Macie swoje sposoby na ich przetworzenie?

U mnie w tym czasie najczęściej na obiad lub kolację powstaje zapiekanka, pizza, gulasz, zupa albo faszerowane naleśniki, do przygotowania których używam wszystkich „resztek” zalegających w lodówce. W dzisiejszym wpisie zebrałam dla Was siedem przepisów, dzięki którym możecie zagospodarować pozostałości po świętach. Zapraszam!

 

 

  • Forszmak – tradycyjny gulasz przygotowywany po świętach  Przepis tutaj (KLIK)

    Idealny sposób na wykorzystanie poświątecznych mięs, szynek i kiełbas. Przygotowując ten pyszny gulasz wykorzystujemy pozostałe kawałki wędlin i pieczeni, które zostały nam w lodówce po świętach lub większych uroczystościach. Dodajemy także kiszonego ogórka oraz koncentrat pomidorowy i opcjonalnie możemy także dołożyć inne warzywa lub np. pieczarki, u mnie była to papryka, której akurat miałam za dużo w lodówce 😉

  • Krokiety po chłopsku   Przepis tutaj (KLIK)

    Smaczne, aromatyczne i łatwe w wykonaniu – takie są właśnie krokiety po chłopsku, które z pewnością zadowolą nie jedno podniebienie. Jeśli po świętach została Wam kapusta z grzybami, pieczarki lub gotowane albo pieczone mięsa, zawińcie to jak farsz w naleśniki i zróbcie na obiad pyszne krokiety!

     

  • Poświąteczna zapiekanka czyli sposób na przetworzenie resztek  Przepis tutaj (KLIK)

    Święta, święta i po świętach… a w lodówce zazwyczaj zostaje nam sporo kawałków pieczonego mięsa, wędlin, kiełbas, warzyw, sery itp. Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach? Na pewno nie wyrzucać! Podsyłam Wam świetny pomysł na zapiekankę, do przygotowania której możemy wykorzystać przeróżne mięsa, warzywa, sery oraz zieleninę, które zalegają nam w lodówce.

 

  • Chłopski garnek   Przepis tutaj (KLIK)

    Typowe danie jednogarnkowe, ładnie nazwane „chłopski garnek” ale tak szczerze mówiąc dałam tam wszystko co akurat miałam w lodówce : pieczone mięso, kiełbasę, trochę boczku, kawałek kapusty, trochę posiekanej zieleniny, paprykę i pomidora. Całość zaciągnęłam koncentratem i serkiem śmietankowym. I wyszło rewelacyjnie !

    danie jednogarnkowe

 

  • Pyszna domowa pizza  Przepis tutaj (KLIK)

    Prosta w wykonaniu i bardzo smaczna pizza domowa. Ciasto jest miękkie, elastyczne i łatwe do wyrobienia. Pizze robi się szybko i sprawnie, a w smaku bardzo przypomina tą z pizzerii. Na pizzy można poukładać wędliny, sery i warzywa, które zalegają nam w lodówce.

     

  • Naleśniki zapiekane z pysznym farszem  Przepis tutaj (KLIK)

    Naleśnikowe dania często goszczą na moim stole, są świetnym sposobem na „sprzątanie lodówki”. Robię je na różne sposoby. Jako farsz możemy użyć grzyby, sery, wędliny i warzywa.  Świetny pomysł na pyszny i treściwy obiad dla całej rodziny!

 

  • Pierogi wiejskie  Przepis tutaj (KLIK)

    Rewelacyjne domowe pierogi z kapustą, ziemniaczkami i mięsem. Ciasto z tego przepisu jest bardzo delikatne i mięciutkie, warto je dość cienko rozwałkować przed nadzianiem bo wówczas pierożki wychodzą jeszcze smaczniejsze. Jeśli zostały Wam gotowane ziemniaki, kapusta, gotowane lub pieczone mięsa, zróbcie pierogi!

     

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE