Zupa bolońska
Bardzo sycąca i rozgrzewająca zupa. Jest szybka w przygotowaniu i przepyszna w smaku. Polecam!
Składniki:
0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 marchew
500 ml przecieru pomidorowego
1 litr wody lub bulionu
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka oraz ostra, bazylia, majeranek
olej do smażenia
1 łyżka mąki
100ml śmietanki 18%
żółty ser do posypania
150g makaronu (u mnie świderki)
*** W garnku na niewielkiej ilości oleju podsmażamy mięso mielone z pokrojoną cebulą i przeciśniętym czosnkiem ***
*** Gdy mięso straci surowy kolor przyprawiamy je delikatnie solą, pieprzem i papryką. Do garnka dokładamy startą na tarce o dużych oczkach marchew i wszystko razem podsmażamy przez chwilę ***
*** Całość zalewamy wodą lub bulionem i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut ***
*** Następnie do zupy dodajemy przecier pomidorowy oraz zioła i wszystko razem jeszcze przez kilka minut gotujemy ***
*** Na końcu zupę zagęszczamy śmietanką oraz mąką i doprawiamy do smaku ***
*** Podajemy z ugotowanym makaronem i posypane startym żółtym serem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- ZUPA A’LA STROGONOW PRZEPIS TUTAJ
- PRZEPYSZNA ZUPA GOŁĄBKOWA PRZEPIS TUTAJ
- CHŁOPSKI GARNEK PRZEPIS TUTAJ
- WĘGIERSKI KOCIOŁEK PRZEPIS TUTAJ
- STROGONOW PRZEPIS TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Niebo w gębie 🙂 Dziękuję za świetny i szybki przepis.