Zupa bolońska - IMG 3429

Zupa bolońska

Zupa bolońska

Bardzo sycąca i rozgrzewająca zupa. Jest szybka w przygotowaniu i przepyszna w smaku. Polecam!

 

Zupa bolońska - IMG 3423

Składniki:

0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 marchew

500 ml przecieru pomidorowego

1 litr wody lub bulionu

przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka oraz ostra, bazylia, majeranek

olej do smażenia

1 łyżka mąki

100ml śmietanki 18%

żółty ser do posypania

150g makaronu (u mnie świderki)

 

*** W garnku na niewielkiej ilości oleju podsmażamy mięso mielone z pokrojoną cebulą i przeciśniętym czosnkiem ***

Zupa bolońska - IMG 3389

*** Gdy mięso straci surowy kolor przyprawiamy je delikatnie solą, pieprzem i papryką. Do garnka dokładamy startą na tarce o dużych oczkach marchew i wszystko razem podsmażamy przez chwilę ***

Zupa bolońska - IMG 3391

*** Całość zalewamy wodą lub bulionem i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut ***

Zupa bolońska - IMG 3393

*** Następnie do zupy dodajemy przecier pomidorowy oraz zioła i wszystko razem jeszcze przez kilka minut gotujemy ***

Zupa bolońska - IMG 3396

*** Na końcu zupę zagęszczamy śmietanką oraz mąką i doprawiamy do smaku ***

Zupa bolońska - IMG 3398

*** Podajemy z ugotowanym makaronem i posypane startym żółtym serem ***

Zupa bolońska - IMG 3429

*** SMACZNEGO ***

POLECAM TAKŻE:

Zupa bolońska - IMG 1760

Zupa bolońska - IMG 2456

danie jednogarnkowe

Zupa bolońska - IMG 1781

Zupa bolońska - FullSizeRender2 14

Zupa bolońska - IMG 3770

Zupa bolońska - IMG 2175 1

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Zupa bolońska - IMG 1742

 

1 komentarz do “Zupa bolońska”

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry