Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym


Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Pomysł na prosty, pyszny i niedrogi obiad. Wyśmienite danie z piekarnika, które łatwo przygotujemy na rodzinny posiłek. Polecam!

Składniki:

ok 1 kg ziemniaków

0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego

1 puszka krojonych pomidorów

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej)

200 g pieczarek

15 dkg żółtego sera

3 łyżki masła

Przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka

olej do smażenia

 

 

*** Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i odkładamy do wystudzenia. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy mięso. Gdy zacznie się rumienić dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty czosnek. Wszystko razem smażymy, ciągle mieszając, aż cebula się zeszkli ***

*** Paprykę kroimy w kosteczkę, dodajemy do mięsa i podsmażamy razem przez chwilę ***

*** Dodajemy pomidory z puszki, całość doprawiamy do smaku i  dusimy na małym ogniu do czasu odparowania soku ***

*** Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, podsmażamy i dodajemy do mięsa. Wszystko przesmażamy razem przez kilka minut, często mieszając ***

*** Wystudzone ziemniaki kroimy w talarki. Naczynie żaroodporne smarujemy niewielką ilością masła (1 łyżka) i na dnie wykładamy połowę ziemniaków, tak by trochę na siebie nachodziły ***

*** Na ziemniaki wykładamy masę mięsną ***

*** Na wierzch wykładamy resztę ziemniaków, na których następnie układamy kawałki masła ***

*** Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (piekłam z termoobiegiem) i zapiekamy przez ok 20 minut – do zrumienienia ziemniaków. W między czasie ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach i następnie posypujemy nim podpieczoną zapiekankę ***

*** Pieczemy dalej ok 10-15 minut – do rozpuszczenia sera ***

*** SMACZNEGO ***

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

KOMENTARZE