Co można zrobić z białek?
Często gdy pieczemy faworki, pączki, robimy tatar, placek drożdżowy lub inny wypiek, którego przepis zakłada użycie samych żółtek, zostają nam niewykorzystane białka. Oczywiście szkoda je wyrzucać, warto wówczas poszukać przepisów w których możemy wykorzystać owe białka. Poniżej podsyłam kilka wypróbowanych przeze mnie pozycji.
Przypominam, że białka możemy też zamrozić. Ja często umieszczam je w plastikowym pudełku z pokrywką lub słoiczku i mrożę, a gdy uzbiera mi się ich odpowiednia ilość, rozmrażam i piekę ciasto 🙂
Białka możemy przechowywać w zamrażalce do trzech miesięcy.
*** Zebra – ciasto z białek PRZEPIS TUTAJ ***
*** Piegusek – babka na białkach PRZEPIS TUTAJ ***
*** Sernik Bały puch (na samych białkach) PRZEPIS TUTAJ ***
*** Babka z białek z jabłkiem PRZEPIS TUTAJ ***
*** BABECZKI NA BIAŁKACH PRZEPIS TUTAJ ***
- Czekoladowe ciasto na białkach PRZEPIS TUTAJ
POLECAM RÓWNIEŻ:
-
PĄCZKI SEROWE W 5 MINUT PRZEPIS TUTAJ
-
FAWORKI NA PIWIE – BARDZO KRUCHE PRZEPIS TUTAJ
-
OPONKI PRZEPIS TUTAJ
-
KLASYCZNE FAWORKI PRZEPIS TUTAJ
-
POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ